Uitkijken naar speeldag 23: Gouden Simon, tramalant met eigenaars en wie in spits?

Uitkijken naar speeldag 23: Gouden Simon, tramalant met eigenaars en wie in spits?

27-01-2023 17:00 Laatste update: 20:00

Januari is nog niet eens om of daar staat de vijfde (!) speeldag van 2023 al op het programma. De Jupiler Pro League duikt dan ook steeds verder haar beslissende fase in. Ook op speeldag 23 zullen de maskers verder afvallen. VoetbalPrimeur.be houdt vijf zaken extra in de gaten.

Gouden Simon
Altijd speciaal, die eerste wedstrijd van de kersverse Gouden Schoen. In het geval van Simon Mignolet zou je denken dat het geen bijkomende stress zal opleveren. De doelman is inmiddels gepokt en gemazeld in het voetbal, maar zelfs aan zijn prestaties zag je de afgelopen weken toch iet of wat concentratieverlies. Het zou zomaar kunnen dat de bekroning hem nieuwe brandstof geeft om Club Brugge nog eens naar het allerhoogste te loodsen. Eerste afspraak: aan de Gaverbeek.

Transferkopbrekers
Dinsdagavond verstrijkt de transferklok. Hoewel de Belgische mercato tot nu toe eerder kalmpjes verloopt, lopen enkele bepalende spelers toch met muizenissen in het hoofd rond. Zo staat Dante Vanzeir op het punt om Brussel in te ruilen voor New York, lijkt William Pacho de recordhouder te worden bij Royal Antwerp FC (weliswaar pas komende zomer) en loopt Standard Luik half leeg. Ongetwijfeld hebben die perikelen hun invloed op de sportieve prestaties.

Heibelduel
In het Guldensporenstadion staat een streekduel op het scherpst van de snee gepland. KV Kortrijk ontvangt er KV Oostende, oftewel twee degradatiekandidaten tegenover elkaar. Er komt echter nog een pigmentlaagje bovenop, want beide clubs zitten ook nog eens verveeld met hun buitenlandse eigenaar. Vanuit zowel Maleisië als de Verenigde Staten stroomt er te weinig geld door. Supportersprotesten staan in de sterren geschreven, aan de twee kanten.

Gezocht: negen
Antwerp mag zich in 2023 misschien wel de eretitel van 'vlotst draaiende JPL-ploeg' toeëigenen. Stamnummer Eén rijgt de doelpunten plots aan elkaar, maar zal het zondag op bezoek bij RSC Anderlecht wel zonder haar topschutter moeten zien te rooien. Vincent Janssen is namelijk geschorst. Enkel Bruny Nsimba blijft nog over als puntaanvaller, maar hem in de basis droppen? Mark van Bommel hintte op zijn perspraatje alvast naar een ander spelsysteem. Of tovert hij bijna-aanwinst Gyrano Kerk nog bliksemsnel uit de hoge hoed?

Vorm zoeken zonder Vormer
Voor Scott Parker staat er nog maar eens een belangrijke afspraak in de agenda. Na vier duels zonder overwinning moet de trainer van Club Brugge nu eindelijk eens (voor het eerst) de volle buit pakken. Tegenstander SV Zulte Waregem belooft opnieuw geen eitje te worden, want dankzij de winterse versterking zijn de troepen van Mbaye Leye een geduchte klant geworden. Voor Ruud Vormer zit er geen galawedstrijd in, helaas. In het contract van de Nederlander werd opgenomen dat hij niet mag uitkomen tegen zijn voormalige werkgever ...