Vanaken: Het is ook de fout van de spelers dat de resultaten tegenvielen

Vanaken: "Het is ook de fout van de spelers dat de resultaten tegenvielen"

14 januari - 10:56
11

Met Club Brugge tegen RSC Anderlecht ontmoeten zondag twee Belgische topclubs in moeilijkheden elkaar. Ook bij de regerende landskampioen zit de klad er namelijk in, wat leidde tot het ontslag van Carl Hoefkens. Bij opvolger Scott Parker heeft Hans Vanaken een goed gevoel.

Club Brugge gaat door enkele woelige weken. Voor de WK-onderbreking liet het hier en daar al een onnodige steek vallen. Sinds de kerstperiode is de situatie enkel achteruitgegaan, met de exit van Hoefkens tot gevolg. "Als je met onze kern voor Nieuwjaar vierde staat en uit de beker ligt, dan is dat gewoon niet goed", legt Vanaken de vinger op de wonde bij Het Laatste Nieuws. Dat betekent niet dat Hoefkens de enige verantwoordelijke was. "Het is ook de fout van de spelers dat de resultaten tegenvielen."

Met Parker stelde Club snel een ietwat opmerkelijke opvolger aan. Als trainer kende Vanaken hem niet echt, maar hij houdt wel herinneringen over aan de Brit als speler. "Hij was iemand die altijd voorop ging in de strijd. Hij had een mooie carrière in de Premier League en als international van Engeland", klinkt het. Op zijn eerste trainingen heeft Parker Vanaken al overtuigd. "Je merkt dat hij een duidelijke visie heeft en dat er een nieuwe vibe hangt. In Genk creëerden we al drie honderdprocentkansen", blikt de tweevoudige Gouden Schoen terug op de 3-1-nederlaag van afgelopen weekend. Nu is het noodzakelijk om automatismen te kweken, stelt hij.

Maar is daar wel de tijd voor? "Het is niet gemakkelijk voor een trainer die net binnenkomt", beseft Vanaken, niet in het minst omdat Parkers eerste twee opdrachten tegen Genk en Anderlecht vallen. "We moeten zijn ideeën proberen op te pikken. Wat iedereen nu mag verwachten, is honderd procent intensiteit, inzet en overgave." Daarmee raakt de spelverdeler een gevoelig onderwerp aan. Een heleboel fans morren dit seizoen regelmatig vanwege een gebrek aan inzet. "Soms lijkt het bij mij dat ik niet alles geef op het veld, maar ik doe dat wel, hoor", verduidelijkt Vanaken.

Het hoeft niet altijd mooi te zijn
Hoe dan ook is er de komende weken maar één richting voor Blauw-Zwart: die van de overwinning. "Speel je bij Club Brugge, moet je elke wedstrijd winnen", beseft Vanaken. Op dat vlak kan de komst van Anderlecht een meevaller zijn. Als Club de Klassieker wint, is het misschien weer vertrokken. "Wij snakken ernaar. De club en de fans doen dat ook."

Uit de periode voor Nieuwjaar heeft Vanaken overigens lessen getrokken. Club liet te veel punten liggen in wedstrijden waarin het niet slechter was dan de tegenstander. Motivatie speelt daarin een grote rol. "Wij zijn drie keer op rij kampioen geworden en de te kloppen ploeg. Daar moeten we beter mee leren omgaan", geeft hij advies aan zijn ploeggenoten.

Tot slot houdt hij nog een opvallend pleidooi. "In de Champions League hoef je niet altijd de bal te hebben, in België wordt dat wel verwacht. Bovendien moeten we mooi winnen. Voor mij hoeft dat niet altijd. Het zou geen schande zijn om eens in de omschakeling te voetballen. Ook al moet de eerste gedachte zijn om goed en dominant te voetballen", besluit Vanaken. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie