Uitkijken naar speeldag 20: Klassieker blijkt Klaszieker, supportersfeest in park

Uitkijken naar speeldag 20: Klassieker blijkt Klaszieker, supportersfeest in park

13-01-2023 18:00 Laatste update: 14-01-2023 10:00
2

Nu de halve finalisten in de Croky Cup bekend zijn, verschuift de aandacht zich weer razendsnel naar de Jupiler Pro League. Op speeldag 20 staat er - hoe kan het ook anders? - een heleboel lekkers op het menu. VoetbalPrimeur.be maakt je wegwijs met vijf zoetigheden om naar uit te kijken.

Schudden aan de subtopboom
De kruinen van de JPL-bomen lijken al stevig volgroeid, maar aan de stam is nog behoorlijk wat werk. De komende dagen zal daar eens driftig aan geschud worden. Onder de top-zes, stuk voor stuk gevestigde namen, strijden KVC Westerlo, Sint-Truiden, OH Leuven en Cercle Brugge voor misschien wel twee plekjes in de Europe Play-Off, gezien het historische rampseizoen van RSC Anderlecht. Terwijl STVV (naar KAS Eupen) en Cercle (naar Sporting Charleroi) voor een Waalse verplaatsing staan, kijken Westerlo en OHL elkaar vrijdagavond al in de ogen. Met het mes tussen de tanden, ongetwijfeld!

Klaszieker
Dat paars-wit de grootste Klassieker uit het Belgische voetbal met kopzorgen induikt, is de laatste jaren schering en inslag. Ditmaal zit echter ook Club Brugge niet lekker in haar vel. Na het ontslag van Carl Hoefkens is Scott Parker de nieuwe leidsman. In zijn eerste optreden, net bij autoritair koploper KRC Genk, ging Blauw-Zwart met 3-1 onderuit. "Er is nog werk aan de winkel", luidde de conclusie tussen enkele complimenten door. Gelukkig voor Club nadert ook Anderlecht stilaan haar kookpunt. Na de heisa rond Jean Kindermans kan enkel een glorieuze zege de aandacht even afleiden van de interne crisis.

Supportersfeest
Traditieclubs met een fanatieke aanhang tegenover elkaar: daar draait voetbal toch om? Wie daarmee akkoord gaat, begeeft zich zondagavond best naar het Dudenpark. Vorig seizoen bewezen de supporters van Union Saint-Gilloise en Royal Antwerp FC al dat ze elkaar het licht in de ogen wel degelijk gunnen. Uiteraard staat er sportief een hele hoop op het spel, een mano-a-mano-strijd om de tweede plek zelfs. Tussendoor zullen beide clans er evenwel alles aan doen om de sfeer in het zenit te houden. 

Het Vormer-effect
Een uitgelukte (rake) vrije schop, een uitgelokte strafschop, een zelf benutte strafschop én (bovenal) twee deugddoende zeges: Ruud Vormer heeft zijn intrede aan de Gaverbeek niet gemist. Samen met nieuwe partner-in-crime Christian Brüls moet hij Zulte Waregem in de JPL houden. Als Vormer en co de lijn van hun eerste week doortrekken, is de kans groot dat die missie ook lukt. Hoe dan ook kan de ervaring van de gewezen Gouden Schoen het verschil betekenen tussen lijfsbehoud en degradatie.

Opgedroogde Leie
Troosteloos stond hij erbij donderdagavond, Hein Vanhaezebrouck. Zijn elftal werd even daarvoor op blammerende wijze uitgeschakeld in de beker: 4-0. Waar het schoentje knelt, is zo klaar als een klontje. Sinds de WK-onderbreking slaagde KAA Gent er nog geen enkele keer in om te scoren binnen de 90 minuten, enkel in de verlengingen tegen Cercle Brugge lukte dat. Voor de rest: vier dikke nullen over de hele lijnen. Aan Hugo Cuypers, Laurent Depoitre of enig welke andere Buffalo om daar zondag tegen KV Kortrijk verandering in te brengen.