Slacht Anderlecht haar kip met de gouden eieren? Kindermans sleep diamanten bij

Slacht Anderlecht haar kip met de gouden eieren? Kindermans sleep diamanten bij

12-01-2023 17:30 Laatste update: 13-01-2023 09:21
63

Na enkele woelige jaren lijkt de bom nu helemaal gebarsten bij RSC Anderlecht. In een open brief schreeuwen de fans om het ontslag van voorzitter Wouter Vandenhaute, al dan niet gevolgd door andere bestuursleden. De druppel die de emmer doet overlopen, is het dreigende vertrek van Jean Kindermans. Als eindverantwoordelijke van Neerpede staat (of stond?) hij nochtans symbool voor de ‘In Youth We Trust’-politiek. VoetbalPrimeur.be schetst de vette stempel van zijn nalatenschap.

Op Anderlecht pakt men maar wat graag uit met het etiket ‘kind van het huis’. Wel, Kindermans mag die met de borst vooruit dragen. In zijn jonge jaren stroomde de nu 58-jarige Brusselaar immers zélf door uit de vermaarde jeugdwerking van paars-wit. Doorbreken bij de ploeg van zijn hart lukte niet, waarna hij vooral in de lagere reeksen aan de bak geraakte. Toch zou Anderlecht voor altijd aan zijn naam blijven kleven, en omgekeerd. Toen Kindermans in 1999 zijn schoenen aan de haak hing, mocht hij het er meteen proberen als jeugdtrainer. Het zou de kiem vormen van de meest succesvolle periode uit zijn carrière.

In zijn tweede leven bij Anderlecht werkte Kindermans zich geleidelijk aan op tot uiterst gerespecteerde schakel. Hoewel hij minzaam in het leven staat, bombardeerde de buitenwereld hem totvaandeldrager van het jeugdbeleid. Net daarom zet zijn afscheid kwaad bloed onder de eigen aanhang. In goede en in kwade dagen, Kindermans leverde altijd. En met voldoening! De voorbije vijftien jaar bracht Neerpede verschillende pareltjes voort. Enkelen onder hen zouden het zelfs tot de internationale top schoppen. Een overzichtje van de belangrijkste Anderlecht-discipelen om duimen en vingers bij af te likken: Vincent Kompany, Anthony Vanden Borre, RomeluLukaku, ChancelMbemba, Dennis Praet, Youri Tielemans, Leander Dendoncker, Sebastiaan Bornauw, Alexis Saelemaekers, Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku … 

Over de kwaliteiten van Kindermans valt niet te twisten. Hoewel er niet zo gek veel over de man bekend is, werd zijn lof vanuit alle hoeken bezongen. Onder meer de gebroeders Lukaku plaatsten hem geregeld in de schijnwerpers. Kindermans leidde het jeugddepartement van Anderlecht zoals een huisvader hoort te zijn: zacht als het kan, streng als het moet. Slaan en zalven, bij de soms gepamperde jongeren uit Neerpede is die aanpak absoluut noodzakelijk. De jeugdelftallen maken er namelijk een gewoonte van om doorheen de nationale competities te walsen. Dan moeten de voetjes af en toe eens terug op de grond gezet worden.

Het lijstje paars-witte klasbakken van hierboven zette niet alleen de opleidingsreputatie van de recordkampioen in de verf, het bracht ook een bom geld in het laatje. Als de uitgaande transfersommen van alle bovenstaande spelers samengeteld worden, kom je al snel uit op meer dan 130 miljoen euro. Een mens zou zich afvragen hoe het mogelijk is dat Anderlecht dezer dagen financieel zo diep onder de rode streep gezakt is … Hoe dan ook, toen het nieuwe bewind in haar veelbesproken vijfjarenplan de doorstroming van de eigen jeugd vooropstelde als stevigste pijler, leek de toekomst van Kindermans verzekerd. Niets blijkt nu dus minder waar.

Ook Kindermans staat op het punt om het slachtoffer te worden van de Brusselse besparingsronde, naast peperdure spelers als Wesley Hoedt, LiorRefaelov en AdrienTrebel. Net als hen beschikt het hoofd jeugdopleiding over ‘een zwaar contract’, weliswaar naar managementnormen. Als zelfs de jacuzzi’s en de warme maaltijden in het vizier komen, is dat vanuit economisch oogpunt nog begrijpelijk ook. Het water staat iedereen in Anderlecht aan de lippen. Toch is volgende bedenking cruciaal: is de eenvoudigste wijze om financieel profijt te genereren als voetbalclub dezer dagen niet de (liefst zo lucratief mogelijke) verkoop van eigen kweek? Met andere woorden, zou de korte-termijn-winst van het C4 van Kindermans wel opwegen tegen de opbrengsten op langere termijn?

Die afweging hebben Vandenhaute en co ongetwijfeld zelf evenzeer gemaakt. Momenteel lopen met pakweg Zeno Debast en YariVerschaeren al enkele Neerpede-exponenten in de kijker. Daar komen in de nabije toekomst nog een Ethan Butera, Julien Duranville of Bart Verbruggen bovenop. Zij vertegenwoordigen het kapitaal van de toekomst voor Anderlecht. Over een gebrek aan speelkansen kan de jeugd alvast niet klagen, mede omdat de tering nu eenmaal naar de nering moet worden gezet. Of hun doorstroming er wel bij zal varen als Kindermans vertrekt, is een open vraag waar enkel de tijd het antwoord op kent.