De lessen na Genk–Club Brugge: Overuren voor De Bleeckere & cursus zelfbeheersing

De lessen na Genk–Club Brugge: Overuren voor De Bleeckere & cursus zelfbeheersing

08-01-2023 17:57 Laatste update: 10-01-2023 18:26
7

KRC Genk is 2023 goed begonnen. De leider zette Club Brugge zondag op vijftien punten in de stand. Wat moet je onthouden van de topper die op 3-1 eindigde? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Zwaar veld
De Cegeka Arena was zondag eindelijk nog eens tot de nok gevuld. Aan sfeer was er dan ook geen gebrek. Ook op en naast het veld viel er het nodige te beleven. Over het veld gesproken. Dat was verre van een biljartlaken. Het veld in Genk lag er erg zwaar bij. Dat belooft voor de komende dagen. Genk speelt binnen drie dagen alweer thuis in de Beker van België. Royal Antwerp FC komt over de vloer. Het 'groen' krijgt dus weinig tijd om te bekomen. Zaterdag moet het veld er dan weer goed bijliggen voor de komst van Zulte Waregem. De Genkse greenkeeper mag overuren gaan draaien.

De Bleeckere aan de bak
Over overuren draaien gesproken, ook voor Frank De Bleeckere is de vakantie afgelopen en is het weer werken in het weekend. Het hoofd van het Referee Department mag maandag immers zijn kijk gaan geven over de topper van zondag. Wat ons betreft mag er uitleg volgen over onder meer het wegsturen van Wouter Vrancken en het uitblijven van rood in de eerste helft voor Joseph Paintsil en Abakar Sylla. Krijgt Lawrence Visser de nodige steun? Mogelijk wel voor de uitsluiting van Vrancken, maar niet voor het sparen van Paintsil en Sylla. Of zou het Referee Department ook in 2023 dingen het anders zien dan de gemiddelde voetbalfan? We zijn benieuwd.

Cursus zelfbeheersing geen slecht idee
Aan het begin van het seizoen kreeg Sylla enorm veel lof. Toen hij in de Champions League ook nog eens scoorde tegen Bayern Leverkusen dachten sommigen al de nieuwe Beckenbauer te zien. Ondertussen heeft de werkelijkheid de droom ingehaald. Sylla is een twintigjarige speler met veel potentieel, maar wel eentje die nog heel wat moet leren. Zich beheersen bijvoorbeeld. In de eerste helft kwam hij al heel goed weg met slechts geel na het afbreken van een counter. Na de rust sloegen de stoppen helemaal door. Al geboekt vond Sylla het een goed idee om te roepen en met zijn armen te zwaaien richting Visser, nadat de Ivoriaan een overtreding had begaan. Met uitstel kreeg Sylla alsnog rood. Zijn ploegmaats waren daar duidelijk niet blij mee. Tijd voor Sylla om zich te bezinnen.

Sylla liet zich even gaan. 

Een beetje de hand van Parker
Zondag maakte Parker zijn debuut als hoofdcoach van Club Brugge. Van een Parker-effect kunnen we echt nog niet spreken. Was de hand van de Engelsman te zien? Ja, hier en daar. Parker had basisplaatsen over voor Andreas Skov Olsen en Noa Lang zijn. Het duo was eerder succesvol voor Club Brugge, maar speelde geen hoofdrol meer in de laatste matchen van Hoefkens. Tegen Genk betaalden de Deen en de Nederlander niet voor het vertrouwen. In de tweede helft liet Lang zelfs de wenkende kans liggen om oog in oog met Vandevoordt Club Brugge weer op voorsprong te brengen. Casper Nielsen speelde dan weer een rijtje lager. De koos immers voor een 4-3-3 in plaats van een 3-5-2. Na de match gaf Parker eerlijk toe dat hij begrijpelijkerwijze nog werk heeft. Dat interview werd niet meteen gesmaakt door Gert Verheyen.

Onuachu versus Yaremchuk
Zondag stuurden heel wat Europese (top)clubs een mannetje naar de Cegeka Arena. De naam van Paul Onuachu zal weer in heel wat boekjes verdwijnen. De topschutter blonk zijn Gouden Stier nog wat extra op en deed in het begin van 2023 waar hij in 2022 al zo goed in was, scoren. De Nigeriaan zette Mechele simpel in de wind en schoot de belangrijke 2-1 op het bord. Weer was Onuachu van goudwaarde. Aan Dimitri de Condé de opdracht om de spits de komende weken in Genk te houden, want met Onuachu in de spits wordt de titel halen een pak eenvoudiger voor Genk dan zonder de Nigeriaan. Waar Onuachu wederom schitterde bij Genk, faalde Yaremchuk opnieuw bij Club Brugge. De Oekraïner blijft ook in het nieuwe jaar op zoek naar zijn neus voor doelpunten. Voor een quasi leeg doel wist hij op aangeven van Rits – die misschien beter zelf had besloten – niet de tweede Brugse treffer te scoren. Zuur voor de man van zestien miljoen euro. Wel een pluspunt: Rits maakte zijn rentree na maanden van blessureleed.

Fijn om te zien, Rits weer op het veld. 

En dichter en dichter ... 
Om het met de woorden van Hector te zeggen. De titel van KRC Genk komt almaar dichter en dichter. De kloof met Club Brugge bedraagt nu al vijftien punten. Ook de andere concurrenten Union (tien punten), Royal Antwerp FC (tien punten) en KAA Gent (achttien punten) moeten nog serieus aan de bak om in het spoor van Genk te blijven de komende weken. Is de titel van Genk al binnen? Nee, zeker nog niet. Dat beseffen ze in Limburg ook maar al te goed. Bij Genk is het voetjes op de grond en doorwerken naar het volgende resultaat. Zweven zullen ze in Limburg niet snel doen. Verstandige mensen.