Nieuw Club Brugge tegen KRC Genk: Huisanalist licht stijl Parker toe

Nieuw Club Brugge tegen KRC Genk: Huisanalist licht stijl Parker toe

07-01-2023 20:00 Laatste update: 08-01-2023 12:00
16

Club Brugge begint aan een nieuw hoofdstuk na Carl Hoefkens. De Engelsman Scott Parker neemt het stokje over en staat meteen voor de topper met leider KRC Genk. Huisanalist Andy Mulders analyseerde wat men kan verwachten van Parker bij Blauw-Zwart.

Club Brugge heeft momenteel 12 punten achterstand op de koploper KRC Genk, de 3 punten zijn dus zeker noodzakelijk voor Club Brugge. Dat gezegd zijnde, heeft Parker niet veel tijd op het trainingsveld om zijn ideeën over te brengen op de spelers. Als we terug gaan kijken naar het tactisch gedeelde van Parker’s periodes, toen hij de leiding had over zowel Bournemouth (Premier League) als Fulham (Championship), dan zal hij afwisselend  kiezen tussen een back three- als een back four-systeem. Hij geeft meestal de voorkeur om zijn flanken te bezetten in een  1-4-2-3-1 of een 1-4-3-3, maar een 3-5-2 of 3-4-1-2 is ook mogelijk. Ik ben zeer nieuwsgierig hoe hij de kern van Club Brugge zal inpassen in deze systemen.

(Verwachte) opstelling

- Onyedika is geschorst.
- Casper Nielsen geraakt speelklaar
- Aangezien Genk vooral via de flanken zal spelen verwacht ik deze opstelling. Hierbij verwacht ik Buchanan in de basis en niet Skov Olsen. De reden: Buchanan zal meer defensief werk verrichten in vergelijking met Skov Olsen.

Aanvallend

Als we gaan kijken naar de aanvallende speelstijl van Parker (bij zijn vorige clubs) dan valt het volgende toch wel op:

- Aanvallers moeten breed blijven
- Aanval met veel mensen voor doel

Je zou denken, wat gaan ze doen wanneer ze met twee spitsen spelen? Dan verwacht Parker dat zijn twee spitsen toch wel ver van elkaar spelen om in balbezit te komen. Hierdoor proberen ze ook de verdediging van de tegenstander uit elkaar te rekken. Als dit het geval is, dan moeten er meerdere infiltrerende spelers aanwezig zijn. Daarnaast verwacht hij ook veel van de opkomende spelers, die de speler in balbezit verschillende opties moet geven (3vs2 overbelasting).

Voorbeeld: Bal wordt ingespeeld naar één van de twee spitsen die breed staat, dan blijft de andere spits ook breed staan. Hierdoor proberen ze een ruimte te maken voor de opkomende speler. Daarnaast moet de backspeler ook de aanvallende beweging. Hierdoor heeft de speler in balbezit meerdere opties: inspelen infiltrerende speler, inspelen opkomende backspeler of de individuele actie.

Verdedigend

Waar Parker voor staat is een ‘dwingende stijl’  in zijn pressing en dit over het hele veld. Om een voorbeeld te geven: Parker verwacht van zijn aanvallers om de verdediging van de tegenstander (in balbezit) onder druk te zetten. Ze zetten geen directe druk op de tegenstander, maar eerder met een doel voor ogen. Ze willen de tegenstander zo onder druk zetten, dat het team van Parker het meeste slaagkans heeft om de bal te veroveren. Als ik naar de kern ga kijken van Club Brugge en de sterkte van Club Brugge verwacht ik wel dat Parker voor een dwingende pressing zal kiezen, omdat dit meer past bij de stijl van dit Club Brugge (dominant spel).

Ze proberen ook de tegenstander naar één zijkant te dwingen. Hierdoor proberen ze te tegenstander in de val te laten lopen zodat ze met een overtal de pressing kunnen uitvoeren. Wat ook in de verwachtingen ligt is de hoge verdedigende lijn van de teams van Scott Parker.

Conclusie

Ik verwacht, zeker in het begin van zijn termijn bij Club Brugge, een strategische pressing. Hier gaat hij vooral de breedte gebruiken om de laatste linies van de tegenstander uit te rekken (afhankelijk ook tegen welk team ze spelen). Ik verwacht ook dat Parker met veel spelers zal aanvallen en de tegenstander in deze zones het moeilijk zal maken door een overtal te creëren.

Met een nieuwe kapitein aan het stuur vergroten de kansen weer voor spelers zoals een Yaremchuk, De miljoenen aankoop die onder Hoefkens wel zijn vorm helemaal kwijt was.