Winters huiswerk voor Antwerp: Nainggolan maakt veel budget vrij ... voor Blind?

Winters huiswerk voor Antwerp: Nainggolan maakt veel budget vrij ... voor Blind?

30-12-2022 18:00 Laatste update: 31-12-2022 22:30
9

Nu 2023 voor de deur staat en de winterse transfermarkt open gaat, valt er op de burelen van de Belgische clubs het nodige werk te verzetten. Waar de ene club absoluut nood heeft aan versterking, aast de andere op buitenkansjes. In deze reeks maakt VoetbalPrimeur de to do-lijstjes van de zeven topclubs op, van onder naar boven in het klassement. In aflevering vijf: Royal Antwerp FC, het huidige nummer drie.

Huidige situatie en prioriteiten bij Antwerp
Na een zomers transferoffensief ging The Great Old er als een speer vandoor in het seizoensbegin. Onder nieuwbakken trainer Mark van Bommel gingen de eerste negen competitieduels stuk voor stuk gewonnen. Vanaf eind oktober volgde echter een haast even fenomenale dip, toch zeker op resultatenvlak. Na de 27 op 27 zette Antwerp een ... 9 op 27 neer. Ruim onvoldoende, hoor je ook Paul Gheysens denken.

En dus zou het zomaar kunnen dat de kapitaalkrachtige voorzitter deze winter nog maar eens de geldbuidel opentrekt. Eerst en vooral moet daarvoor de situatie rond Radja Nainggolan opgehelderd worden. De peperdure middenvelder heeft zeker geen toekomst meer op de Bosuil, maar juridisch moet er natuurlijk een oplossing komen. Als die uit de bus valt, komt er genoeg budget vrij om te herinvesteren. In Daley Blind, bijvoorbeeld? In ieder geval zou Antwerp iemand kunnen gebruiken op zijn positie:

* Linksachter
Antwerp kreeg in de herfst van 2022 af te rekenen met een heleboel blessures. Eén van de slachtoffers was Sam Vines. De linksachter is allerminst de meest betrouwbare, maar was wel een vaste naam in de elf van Van Bommel. Een vervanger dringt zich dus op, ook al deed Gaston Avila het vorige week niet onaardig. De ervaring en staat van dienst van Blind spreekt uiteraard voor zich. Fysiek is de Nederlandse international wel in de herfst van zijn carrière beland. Is hij de juiste man op de juiste plaats?

* Rechtsbuiten
Tot voor anderhalve week geleden stond Stengs op deze positie, maar tegen Standard Luik en KVC Westerlo deed de Nederlander het in een centrale rol plots veel beter dan vanop zijn rechterflank. Ligt de nabije toekomst van de Nederlander in de as? Als het antwoord op die vraag 'ja' is, kan Antwerp best nog een extra pion toevoegen als vleugelaanvaller. Koji Miyoshi ligt immers in de lappenmand, Viktor Fischer lijkt afgeschreven en Anthony Valencia kent nog te veel downs.   

Recente geruchten: Daley Blind (transfervrij)

VP's ideale elf voor Antwerp in 2023

Verder kijken in 2023: contracten en huurlingen
De hoofdbrok die momenteel op tafel ligt, luistert dus naar de naam van Nainggolan. Vanuit Italië zou er alsnog een reddingsboei toegeworpen zijn. Als Antwerp van haar grootverdiener af geraakt, is het belangrijkste dossier afgewerkt. Twee andere regelmatige basisklanten lopen komende zomer dan weer uit hun contract: Pieter Gerkens en Miyoshi. Met hen zal Marc Overmars in gesprek moeten gaan.

Daarnaast is er nog een laatste vraagstuk dat een antwoord nodig heeft voor de zomer aanbreekt: de huurovereenkomst rond Stengs. In zijn eerste maanden moest de sierlijke linkspoot wennen aan de hardheid van het Belgische voetbal, maar beetje bij beetje voltrekt die aanpassing zich. Als hij in zijn dagje is, biedt Stengs alvast een toegevoegde waarde die zeldzaam is in de Jupiler Pro League. Verleidt dat Gheysens tot een nieuwe, definitieve investering?