De 50 figuren van 2022 (10-6): afscheid van grote meneer, Radja en heilige keepers

De 50 figuren van 2022 (10-6): afscheid van grote meneer, Radja en heilige keepers

30-12-2022 17:00 Laatste update: 31-12-2022 22:40
5

2022 loopt op haar laatste benen. Het jaar op gepaste wijze uitgeleide doen, kan slechts op één manier: met eindejaarslijstjes! Traditiegetrouw gaat VoetbalPrimeur.be diep in december op zoek naar de 50 meest prominente figuren uit het Belgische voetbal van het bijna afgelopen jaar. Wie liep geregeld nadrukkelijk in de kijker, om gunstige of minder gunstige redenen? In deze vijfde en voorlaatste aflevering: nummers 10 tot en met 6.

10. Michel Verschueren
In 2022 moest de voetbalwereld afscheid nemen van enkele absolute grootheden, zowel buiten als binnen de landsgrenzen. Toen midden september bekend geraakte dat Verschueren aan zijn laatste reis begonnen was, veroorzaakte dat diep medeleven vanuit de hele Belgische voetbalfamilie. Paars-wit, blauw-zwart of rood-wit, vriend of vijand, niemand stak zijn bewondering voor de oud-manager van RSC Anderlecht onder stoelen of banken.

In de jaren ’80 en ’90 was Mister Michel dan ook een zwaargewicht binnen het Belgische voetbal. Onder zijn deskundige leiding verstevigde Anderlecht haar status als meest succesvolle club uit ons land. Elf landstitels en één UEFA Cup kwamen op Verschuerens teller te staan, maar de man maakte minstens evenzeer indruk door zijn onverzettelijke karakter. Een man uit één stuk, die rad van tong was en recht door zee. Dat leverde hier en daar wel eens een oproermakende uitspraak op, maar in andere tijden werd daar nog eerder bewonderend dan verwijtend naar gekeken.

9. Radja Nainggolan
Misschien eenvoudig achteraf, maar eigenlijk stond het in de sterren geschreven dat de Antwerpse terugkeer van Nainggolan vooral tot brokken zou leiden. Al van bij zijn aankomst op de Bosuil bleken de voortekenen ongunstig. Een Beerschot-ambassadeur die in zijn eerste week al zijn rijbewijs moest inleveren … Waarschijnlijk sloeg Paul Gheysens zich dan al voor het hoofd. In 2022 zou het water tussen beide heren enkel dieper worden.

Op sportief vlak kon Nainggolan Royal Antwerp FC zelden bij de hand nemen, al lag dat volgens hemzelf voornamelijk aan zijn medespelers, die ‘zijn manier van spelen niet altijd begrepen’. Onder Mark van Bommel leek even een renaissance in de maak, tot Il Ninja (nog maar eens) de eigen ruiten ingooide. Eerst werd hij betrapt achter het stuur zonder geldig rijbewijs, even later volgde het veelbesproken vape-incident op de bank van Sclessin. De druppel die de emmer deed overlopen, want intussen is overeengekomen dat beide partijen vervroegd uit elkaar gaan.

8. Wouter Vrancken
De rijzende ster aan het Belgische trainersfirmament heeft de stap naar de top gezet. Met titels in álle lagere reeksen (!) en enkele knappe jaren bij KV Mechelen op het bagagerek sprong Vrancken op zijn fiets richting Genk. De match met de mijnclub lijkt er één ‘made in heaven’. Als lokale jongen met de juiste ingesteldheid en een aanvallende filosofie zat zijn lichaam al tjokvol blauw-wit DNA. Geen wonder dat de supporters hem vanaf dag één op handen droegen.

Maar toch, zelfs de meest geliefde coach hangt onvermijdelijk vast aan zijn resultaten. Die waren bij Vrancken meteen … overweldigend! Met overrompelend spel denderde Genk als een hogesnelheidstrein doorheen de heenronde. De weergaloze 46 op 51 zou zomaar eens voor eeuwig in de geschiedenisboeken kunnen blijven prijken. Na de recente 1-0 bij KV Kortrijk riposteerde Vrancken dan ook meer dan terecht dat die nederlaag geen smet mag zijn op het geweldige 2022. Volmondig akkoord!

7. Simon Mignolet
In de nadagen van je loopbaan nog een nieuwe bijnaam verwerven, het kan vriezen of dooien. Wees gerust, ‘San Simon’ is wel degelijk een uiting van lof en respect. Op de ceremonie zelf is het wachten tot 25 januari, maar geen levende ziel die eraan twijfelt dat Mignolet straks de Gouden Schoen op zijn schouw mag bijzetten. Als doelman is dat op zich al een huzarenstukje, in de voetsporen treden van grootheden als Jean-Marie Pfaff en Michel Preud’homme.

De onderscheiding zou een kroon plaatsen op de carrière van Mignolet, maar evenzeer op zijn 2022. Wat een boerenjaar is dat geworden! In de Play-Offs loodste de Limburger Club haast eigenhandig alsnog voorbij sprookjesmachine Union Saint-Gilloise. In de huidige Champions-League-campagne deed hij daar nog een schepje bovenop. Vooral in Madrid dreef Mignolet de tegenstander tot wanhoop. Zelfs met zijn hoofd hield hij Alvaro Morata en co van een treffer, tot grote ontsteltenis van het Wanda Metropolitano. Op zijn 34e sterker dan ooit!

6. Thibaut Courtois
Limburg boven in onze top-tien! Wie de lofbetuiging hierboven gelezen heeft, zou gewoonweg niet kunnen geloven dat Mignolet niet onder de lat staat bij zijn nationale ploeg. Slechts één man is daarvoor verantwoordelijk: de hyperbetrouwbare Thibaut Courtois. De 30-jarige Bilzenaar levert gelijkwaardige prestaties aan die van zijn Belgische concullega, maar doet dat wel bij de allergrootste club ter wereld … Het (bijna) afgelopen jaar heeft hij zijn opmars tot beste doelman van de wereld helemaal afgerond.

Die eretitel heeft Courtois nadrukkelijk in de verf gezet in de voorbij CL-finale. Tegen het flukse Liverpool FC zag Real sterretjes, maar onze nationale nummer één wilde van geen wijken weten. Met negen reddingen zette hij een record neer: nooit eerder pakte een doelman meer ballen in de eindstrijd om de Beker met de Grote Oren. Ook in de rondes voordien had Courtois overigens al meermaals mirakels moeten verrichten. Ook al deed het WK in Qatar anders vermoeden, met de boomlange Limburger onder de lat blijven de Rode Duivels nog enkele jaren schaduwfavoriet op toernooien.