Winters huiswerk voor Club Brugge: prioriteit bij nieuwe coach, vers bloed nodig?

Winters huiswerk voor Club Brugge: prioriteit bij nieuwe coach, vers bloed nodig?

29-12-2022 16:30 Laatste update: 29-12-2022 16:30
8

Nu 2023 voor de deur staat en de winterse transfermarkt open gaat, valt er op de burelen van de Belgische clubs het nodige werk te verzetten. Waar de ene club absoluut nood heeft aan versterking, aast de andere op buitenkansjes. In deze reeks maakt VoetbalPrimeur de to do-lijstjes van de zeven topclubs op, van onder naar boven in het klassement. In aflevering vier: Club Brugge, het huidige nummer vier.

Huidige situatie en prioriteiten bij Club Brugge
Een club die in de kerstperiode haar trainer op straat zet: het toont aan dat de voorbije maanden allerminst rimpelloos verlopen zijn. In de Champions League schaatste Blauw-Zwart een historisch knap parcours, maar dat bleek slechts een (fraai) stoplapje om de mindere prestaties in eigen land te verdoezelen. In de competitie is Club het al lang niet meer gewend om drie concurrenten boven zich te dulden. En dan was er nog de pijnlijke uitschuiver tegen Sint-Truiden (1-4) in de Croky Cup. Het kostte Carl Hoefkens de kop.

De Brugse prioriteit tijdens deze jaarwisseling is dan ook zo klaar als een klontje: een nieuwe hoofdcoach strikken. Naar verluidt zou de vacature hinten naar een buitenlandse, ervaren figuur. Roberto Martinez bijvoorbeeld? Bart Verhaeghe kent de kerverse ex-bondscoach van de Rode Duivels alvast als zijn broekzak. Hoe dan ook lijkt het zaak om eerst een trainer voor te stellen, alvorens zich helemaal op de wintermercato te kunnen storten. Daarnaast beschikt Club in principe nu al over meer dan voldoende kwaliteit. Veel fans en waarnemers zijn het er zelfs nog over eens dat de kern sterker gestoffeerd is dan ooit tevoren. Als er tóch (een) wintertransfer(s) zou(den) volgen, is dat voornamelijk om wat vers bloed in de selectie te pompen.

*Rechtsachter
In het 3-5-2-systeem dat Club Brugge graag hanteert (al hangt ook dat natuurlijk af van de opvolger van Hoefkens) wordt de positie van rechtsmidden vaak ingevuld door een offensief type, bijvoorbeeld Tajon Buchanan of Andreas Skov Olsen. Tegen de grotere tegenstanders is echter gebleken dat het geen overbodige luxe is om daar ook over een meer verdedigend profiel te beschikken, al kan Denis Odoi die rol eventueel ook wel vervullen.

*Centrale middenvelder
Mats Rits was de hele heenronde out en het verhaal van Ruud Vormer lijkt geschreven. Het maakte onder meer dat Hans Vanaken tegen OHL tijdens de rust een inspuiting moest krijgen. Zelfs de afgeschreven Eder Balanta moest op het einde nog komen depanneren. Veel wisselmogelijkheden zijn er immers niet in de centrale as. Vanaf januari keert Rits normaliter wel terug, maar het zou niet eerlijk zijn om van hem meteen een topniveau te verwachten. Wat extra diepgang kan dus geen kwaad.

Recente geruchten: /

VP's ideale elf voor Club Brugge in 2023:

Verder kijken in 2023: contracten en huurlingen
In de eerste plaats wordt het afwachten hoe Club het dossier-Vormer afwerkt. Na alle verdiensten van de voormalige Gouden Schoen zal het bestuur hem ongetwijfeld een vrijgeleide bieden, maar de harde waarheid is dat er amper kandidaat-overnemers staan te trappelen. Aangezien het contract van de Nederlander in de zomer afloopt, is dat misschien de elegantste manier om van elkaar afscheid te nemen. En wie weet speelt Vormer onder de volgende trainer wel weer een belangrijke(re) rol ...

Voor het overige heeft Club haar schaapjes op het droge. Twee jeugdige pionnen doen echter nog wat vraagtekens rijzen. Zowel Senne Lammens als Noah Mbamba, allebei sterkhouders bij Club NXT, gaan namelijk eveneens hun laatste zes contractmaanden in. Verhaeghe en co zouden hen graag op Jan Breydel houden, maar momenteel wijzen de kaarten eerder op een vertrek. Dat zou een streep door de rekening van de heropgewaardeerde jeugdwerking betekenen.
 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie