Winters huiswerk voor Gent: vooral hardnekkig aftellen naar terugkeer Tissoudali

Winters huiswerk voor Gent: vooral hardnekkig aftellen naar terugkeer Tissoudali

28-12-2022 11:00 Laatste update: 31-12-2022 21:40
4

Nu 2023 voor de deur staat en de winterse transfermarkt open gaat, valt er op de burelen van de Belgische clubs het nodige werk te verzetten. Waar de ene club absoluut nood heeft aan versterking, aast de andere op buitenkansjes. In deze reeks maakt VoetbalPrimeur de to do-lijstjes van de zeven topclubs op, van onder naar boven in het klassement. In aflevering drie: KAA Gent, het huidige nummer vijf.

Huidige situatie en prioriteiten bij Gent
De Buffalo's presteerden bijzonder wisselvallig in hun openingsmaanden, maar pakten vlak voor de WK-onderbreking net op tijd enkele cruciale zeges. Zo duiken ze 2023 in met een handje vol troefkaarten én een tafel die volledig open ligt. Kwartfinale in de Croky Cup, play-off-ronde in de Conference League én nog steeds uitzicht op de Champions Play-Off: er kan zomaar nog heel wat lekkers aankomen voor Gent.

De vraag is dan ook in welke mate Michel Louwagie en co zich zullen roeren op de winterse transfermarkt. De heenronde heeft zeker enkele euvels aan het licht gebracht, die zal Hein Vanhaezebrouck nog niet vergeten zijn. Of het bestuur het opportuun vindt om actie te ondernemen, is echter koffiedik kijken. De recent gepubliceerde jaarrekening kleurde in ieder geval behoorlijk rood. Bovendien lijkt de blessuregolf van voor het WK inmiddels geluwd. Buitenkansjes zal Gent niet laten liggen, maar een heel actieve wintermercato wordt ook niet verwacht. Waar kunnen de Oost-Vlamingen versterking gebruiken?

* Linksvoetige linkermiddenvelder
Vanhaezebrouck durft Alessio Castro-Montes daar wel eens neer te poten, of schuift een linksvoetige verdediger door in zijn gekende systeem. Aan een klassieke linksmidden ontbreekt het Gent echter in de kern. Iemand die eens buitenom kan versnellen en een bal panklaar voor doel legt, het zou Hugo Cuypers of Laurent Depoitre als muziek in de oren klinken.

Snelle spits
Met Cuypers, Depoitre en ook nog Darko Lemajic beschikt Gent over voldoende gestalte en duelkracht, maar snelheidsduivels zijn zij allerminst. Ook de straks herstelde Tarik Tissoudali is niet het type om zijn man ter plaatse te laten richting de vrije diepte. De piepjonge Malick Fofana zou die meerwaarde eventueel wel kunnen brengen, maar ook hier houdt de Gentse scouting haar ogen best open voor vers bloed.

Recente geruchten: Selim Amallah (Standard Luik), Keanu Baccus (St. Mirren)

VP's ideale elf voor Gent in 2023

Verder kijken in 2023: contracten en huurlingen
Zijn naam werd al even aangeraakt: ook in 2023 zullen de meeste Gentse ogen gericht zijn op Tissoudali. Zijn stevige knieblessure heeft de ploeg ongetwijfeld punten gekost, maar had ook één voordeel. De Marokkaanse slangenmens heeft intussen zijn verbintenis in de Ghelamco Arena namelijk laten openbreken. Daardoor kan het Gentse bestuur met vertrouwen naar de toekomst kijken. Toch zal men elke seconde aftellen naar het moment waarop de talisman het veld weer kan betreden. Top-vier of niet? Bekerwinst of niet? Een fitte Tissoudali kan het verschil betekenen.

De rust rond de Marokkaanse pechvogel staat in schril contrast met de vele dossiers die nog op het bureau van Louwagie en Ivan De Witte liggen. Liefst elf spelers lopen komende zomer uit hun contract. Daarbij zitten met Andreas Hanche-Olsen, Sven Kums, Michael Ngadeu en Vadis Odjidja ook verschillende basiskrachten. Aangezien velen van hen al op leeftijd zijn, zal het Gentse bestuur in het voorjaar enkele weerbarstige knopen moeten doorhakken.