De 50 figuren van 2022 (40-31): Union-trio, pechvogel Lang en een nieuwe CEO

De 50 figuren van 2022 (40-31): Union-trio, pechvogel Lang en een nieuwe CEO

27-12-2022 10:00 Laatste update: 27-12-2022 10:00
9

2022 loopt op haar laatste benen. Het jaar op gepaste wijze uitgeleide doen, kan slechts op één manier: met eindejaarslijstjes! Traditiegetrouw gaat VoetbalPrimeur.be diep in december op zoek naar de 50 meest prominente figuren uit het Belgische voetbal van het bijna afgelopen jaar. Wie liep geregeld nadrukkelijk in de kijker, om gunstige of minder gunstige redenen? In deze eerste aflevering: nummers 50 tot en met 41.

40. Ruud Vormer
Anoniemer dan ooit en daardoor net opvallend. Het tijdperk van de voormalige Gouden Schoen op Jan Breydel lijkt voorbij, al staat hij er tot op heden wel nog steeds op de loonlijst. In de terugronde van de vorige campagne was zijn ster al tanende. Nu zit Vormer helemaal in de Brugse vergeetput: sinds 5 augustus mocht de trotse Nederlander niet meer opdraven … Een vertrek dringt zich op, maar het aantal gegadigden valt op één hand te tellen. De immer professionele houding van Vormer valt nochtans lovenswaardig te noemen.

39. Youri Tielemans
Het had het jaar van de tussengeneratie moeten worden bij de Rode Duivels. Onder meer Tielemans verzuimde die wens volledig waar te maken. Op het WK schipperde de middenvelder dan ook tussen bank en basis. Wereldgoals zijn nog steeds zijn handelsmerk, maar de wisselvalligheid in zijn prestaties blijft zorgen baren. Enkel een transfer naar een topclub lijkt dat euvel te kunnen verhelpen. Arsenal FC werd zowat het hele jaar door geciteerd, tot nu toe zonder vervolg.

38. Bart Verhaeghe
Hoe kan het anders: ook de voorzitter van Club Brugge beleefde weer een bewogen jaar. De titelstress ventileerde hij met een venijnige sneer richting uitdager Union Saint-Gilloise (of moeten we zeggen ‘Brighton B’?). In de Champions League kon het geluk dan weer niet op, met voor het eerst kwalificatie voor de knock-out-fase na een straffe campagne. Om het jaar af te ronden, mocht Verhaeghe zich samen met enkele andere vooraanstaande figuren uit het Belgische voetbal buigen over het dossier rond een nieuwe bondscoach. Om van de onrust rond Carl Hoefkens nog maar te zwijgen!

37. Teddy Teuma
De stille kracht van Union is steeds luider beginnen brullen. Waar Teuma in het sprookjesseizoen nog ietwat in de schaduw van andere uitblinkers als Casper Nielsen en Deniz Undav stond, heeft hij (mede door hun vertrek) zijn plek in de zon inmiddels volop opgeëist. De voorbeeldige kapitein stuwt zijn elftal alweer naar ongekende hoogtes, zowel door zijn mentale kracht als dankzij zijn uitstekende voeten. Hij wordt dan ook gretig naar voren geschoven als één van de enige uitdagers voor Simon Mignolet in de strijd om de Gouden Schoen. Het blijft ongelooflijk dat Teuma pas op z’n 28e in hoogste klasse verzeild geraakte.

36. Noa Lang
In normale omstandigheden heeft onze noorderbuur alle ‘troeven’ om een stekje in de top-tien op te eisen: geweldige voetballer, excentrieke persoonlijkheid en regelmatig betrokken bij brandjes. Bovendien nam Louis van Gaal hem op in zijn WK-selectie, waardoor er nog een laagje extra glans aan zijn aureool werd toegevoegd. Toch is 2022 geen grand cru geworden voor Lang, met een afgeketste zomertransfer als pijnlijk bewijsstuk. Door wederkerende fysieke ongemakken slaagde de slangenmens er zelden in om te schitteren binnen de groene rechthoek, toch nog steeds de plaats waar het moet gebeuren …

35. Hein Vanhaezebrouck
Nog zo’n figuur die simpelweg onmisbaar is in eindejaarslijstjes. Naar goede gewoonte kon je niet naast Vanhaezebrouck kijken in de Belgische media. Over werkelijk vanalles en nog wat spuit de trainer van De Buffalo’s zijn ongezouten mening in het rond. Die blijkt nog vaak pertinent ook … Vooral de arbitrage en de VAR – hoe kan het ook anders? - moest het in 2022 ontgelden. Een licht voorgevoel vertelt ons dat het vanaf januari niet verschillend zal zijn. Tussendoor maakte Vanhaezebrouck openlijk ruzie met zijn bestuur. Kortom: ten huize Hein valt er altijd wat te beleven!

34. Karel Geraerts
De gewezen middenvelder ontving misschien wel de lastigste opdracht van het jaar, door Union te erven van grootmeester Felice Mazzu. De leerling ontpopte zich vliegensvlug tot hoogleraar. Zowat iedereen gunde Les Unionistes een rimpelloos plekje in de middenmoot, maar Geraerts zag het grootser. Halverwege verankerde de nieuwe stuurman zijn boot opnieuw in de bovenste regionen, mét verzorgd(er) combinatievoetbal bovendien. Hou straks toch maar opnieuw rekening met de Brusselaars.

33. Aster Nzeyimana
Het opkomende talent uit de journalistiek viel in 2022 niet weg te denken van het scherm. In Extra Time volgde hij icoon Frank Raes met verve op. Dat zal ongetwijfeld wennen geweest zijn, maar het ontnam Nzeyimana niet de tijd om andere projecten uit de grond te stappen. Podcast 90 Minutes bleek een schot in de roos en op zowel het EK voor vrouwen als het WK voor mannen klonk zijn stem door de ether. Als klap op de vuurpijl vertolkte hij met wederhelft Lize Feryn een robotkoppel in The Masked Singer.  

32. Dante Vanzeir
Al de derde Unionist uit deze aflevering, wat enkel aantoont hoezeer de traditieclub zich in de top van het Belgische voetbal genesteld heeft. De pijlsnelle Vanzeir is nog steeds hét uithangbord van die hausse. In 2022 zweeg zijn doelpuntenkanon wat vaker dan in dat wonderlijke 2021, maar de aanvaller bleef wel van goudwaarde met zijn voortdurende diepgang. Na het vertrek van maatje Undav was het even zoeken, al vertoont de samenwerking met Victor Boniface minstens evenveel potentieel. Een WK-selectie was Vanzeir uiteindelijk niet gegund. Daar werd zowel vooraf als achteraf terecht over gediscussieerd.

31. Lorin Parys
Eind maart kraaide de Pro League victorie. In Parys had het niet alleen een nieuwe CEO gevonden, maar ook nog eens een onafhankelijke. De Leuvenaar stroomde immers voort uit de politiek in plaats van het clubvoetbal. Zijn taak valt niet te benijden, want het werd een eerste ambtsjaar boordevol incidenten. Wangedrag van supporters, de terugkeer van het hooliganisme, frustratie over de boordevolle kalender en de onregelmatige aanvangsuren … Steeds opnieuw moest Parys het brandblusapparaat bovenhalen. Hopelijk lag er een extra vulling schuim onder de kerstboom.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie