Winters huiswerk voor Anderlecht: spits is broodnodig, linksachter mooie extra

Winters huiswerk voor Anderlecht: spits is broodnodig, linksachter mooie extra

26-12-2022 14:00 Laatste update: 31-12-2022 21:00
15

Nu 2023 voor de deur staat en de winterse transfermarkt open gaat, valt er op de burelen van de Belgische clubs het nodige werk te verzetten. Waar de ene club absoluut nood heeft aan versterking, aast de andere op buitenkansjes. In deze reeks maakt VoetbalPrimeur de to do-lijstjes van de zeven topclubs op, van onder naar boven in het klassement. In aflevering één: RSC Anderlecht, het huidige nummer elf.

Huidige situatie en prioriteiten bij Anderlecht
Na het ontslag van Felice Mazzu en de overname door Brian Riemer is er weer wat rust teruggekeerd in de Brusselse tent. De prelude van de Deense hoofdcoach, die voor velen nog onbekend en onbemind is, oogde veelbelovend. In de Croky Cup zette Anderlecht pletwals KRC Genk regelmatig stevig onder druk, al ging het finaal toch weer kopje onder. 

Enerzijds zijn vriend en vijand het erover eens dat Anderlecht over voldoende kwaliteit beschikt om hoger te mikken dan haar huidige plek in de stand. Anderzijds schreeuwen bepaalde posities nog om versterking. Sportief directeur Jesper Fredberg gaat bijgevolg een drukke maand januari tegemoet. In de zoektocht naar witte merels lijken drie profielen dan ook een absolute prioriteit te dragen tijdens de wintermercato. 

* Linksachter
Eigenlijk bezorgt deze positie Anderlecht al sinds de zomer kopzorgen, nadat Sergio Gomez zijn droomtransfer naar Manchester City afrondde. Enkel Moussa N'Diaye is een pure linksachter die zowel in een viermansverdediging als in een 3-5-2 goed uit de voeten kwam. Hij is echter nog groen achter de oren. Hannes Delcroix of Jan Vertonghen kunnen er wel depanneren, maar dat getuigt niet van een langetermijnvisie. 

* Vleugelaanvaller
Tegen Genk werd het nog maar eens duidelijk: Anderlecht mist een speler die net dat tikkeltje magie kan brengen om een evenwichtige wedstrijd in haar voordeel te beslechten. Lior Refaelov en Yari Verschaeren brengen dat wel vanuit de as van het veld, maar op de flank ontbreekt het aan die geniale dribbel, zeker nu Julien Duranville in de lappenmand ligt. Van een zestienjarige mag je eigenlijk ook niets verwachten.  

*Spits
Fabio Silva beschikt zeker over de vaardigheden om paars-wit te leiden, maar wat concurrentie kan hem enkel deugd doen. Nu Sebastiano Esposito niet meer lijkt terug te keren, is de spoeling evenwel flinterdun. Enkel de piepjonge Mario Stroeykens dient als volwaardig alternatief. Voor hem geldt dezelfde opmerking als voor Duranville: een meer ervaren derde optie zou geen overbodige luxe zijn, wel integendeel.

Recente geruchten: Tiago Gouveia (SL Benfica), Jay-Roy Grot (Viborg) Sory Kaba (FC Midtjylland), Jean-Philippe Krasso (AS Saint-Etienne), Luis Palma (Aris Saloniki)

VP's ideale elf voor Anderlecht in 2023

Verder kijken in 2023: contracten en huurlingen
Twee ervaren rotten lopen komende zomer uit hun overeenkomst in het Astridpark: Lior Refaelov en Adrien Trebel. Beide dertigers liggen niet altijd in de bovenste schuif bij het publiek, maar lijken onder Riemer wel een centrale rol te zullen spelen. Het wordt dan ook afwachten hoe zij zich presenteren de komende weken en maanden. Voor het overige zal Anderlecht blij zijn dat het Aristote Nkaka definitief kan laten gaan. Dat is niet het geval voor de veelbelovende Noah Sadiki, die zijn verbintenis voorlopig ook ziet aflopen medio 2023. Fredberg en co zullen zeker happig zijn om daar een stokje voor te steken.

Bij de huurlingen zit Anderlecht verveeld met de situatie rond Esposito. In de zomer werd de Italiaan nog aangekondigd als een topversterking, maar de waarheid bleek anders. Na voornamelijk anonieme optredens vertoeft Esposito momenteel al opnieuw in de laars, waar hij naarstig zoekt naar een nieuwe overnemer. De kans is bijzonder groot dat dat in orde komt voor eind januari. Zo kan het Anderlecht-bestuur zich richten op het dossier rond Fabio Silva, dat wél volledige aandacht verdient. De Portugees hoopt zelf (minstens) tot juni te blijven, maar mogelijk ziet Wolverhampton dat anders. Voor zowat alle verhuurde spelers lijkt tot slot een definitieve oplossing gezocht te worden, op Kristoffer Olsen na misschien.