Schaamteloos of enorme eer: het verhaal achter de zwarte mantel van Messi

Schaamteloos of enorme eer: het verhaal achter de zwarte mantel van Messi

19-12-2022 19:16
4

Een opvallend moment tijdens de WK-huldiging houdt de gemoederen bezig. Lionel Messi kreeg een zwart-goud gewaad aangemeten. Compleet misplaatst, zei de één. Een enorme eer, aldus de ander.

Messi betrad na het winnen van 'zijn' wereldtitel het podium, schudde een aantal handen en kreeg een mantel omgehangen door de Qatarese emir Tamim bin Hamad Al Thani. De Argentijn werd niet geïnformeerd over de actie, maar niets kon hem nog van zijn stuk brengen. Hij besloot het gewaad aan te houden tijdens het liften van de wereldtitel.

'Een schande dat ze Messi in zijn Argentijnse shirt bedekken voor dit moment', tweette BBC-presentator Gary Lineker. Pierre van Hooijdonk noemde het bij de NOS 'afschuwelijk' en Bastian Schweinsteiger, wereldkampioen in 2014, vond de actie niet geslaagd. "Je neemt een groot moment weg bij een speler. Het beviel me niet. Volgens mij was Messi er zelf ook niet blij mee", aldus de Duitser.

Volgens velen was het dus een misplaatste actie van de WK-organisatie om een deel van de aandacht op te eisen. De vraag is echter of er egoïstische bijbedoelingen achter zitten. De symboliek is groot: in Qatar wordt de zwarte mantel die Messi droeg een bisht genoemd. Het traditionele kledingstuk wordt in de Arabische wereld al duizenden jaren gedragen bij speciale gelegenheden.

De koninklijke familie draagt het gewaad en vroeger gold dat ook voor Arabische krijgers na een overwinning. Het maakt deel uit van de traditie in het land en dat uitgerekend de emir de mantel aan Messi schonk, wordt gezien als een enorme eer. Messi, speler van het vanuit Qatar aangestuurde Paris Saint-Germain, heeft er nog niet op gereageerd.