'Einde van gokreclame in het Belgische voetbal, afbouwplan van zes jaar'

'Einde van gokreclame in het Belgische voetbal, afbouwplan van zes jaar'

17-12-2022 10:00
30

Van RSC Anderlecht tot Zulte Waregem en van Club Brugge tot Standard, (nagenoeg) alle Belgische profclubs hebben een gokbedrijf als sponsor. Maar Vincent Van Quickenborne heeft er genoeg van. De Minister van Justitie besliste om alle gokreclame vanaf 1 juni 2023 (met een overgangsperiode) aan banden te leggen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Gokbedrijven leveren onze clubs heel wat geld op. Volgens Het Laatste Nieuws zou het om zo'n tien miljoen euro gaan. Unibet geeft bijvoorbeeld jaarlijks drie miljoen euro aan Club Brugge. Lotto betaalde dan weer voor de naam van het stadion van Anderlecht. Zulte Waregem speelt prominent met Napoleon Games op de borst en onlangs was er nog een oefenwedstrijd met allemaal sterren tussen KAA Gent en Standard met als hoofdact Ronaldinho dankzij Circus. En zo zijn er in het Belgische voetbal nog meer partnerships te vinden.

Overgangsperiode
Lorin Parys - de CEO van de Pro League - hoopte dat de gokreclame mocht blijven, maar Van Quickenborne besliste anders. Vanaf 1 juni 2023 mogen er geen nieuwe deals meer gesloten worden met gokkantoren. Er is wel een overgangsperiode voorzien voor het voetbal. Hierbij kunnen lopende contracten gerespecteerd worden.

Vanaf 1 januari 2025 is het verboden om gokreclame te tonen in een stadion. Tot 31 december 2027 mogen er wel nog logo's op het shirt van de spelers staan. De afmetingen zijn beperkt. Ze mogen niet vooraan op het shirt staan en er mag geen slogan op het shirt staan. Vanaf 1 januari 2028 valt het definitieve doek in de sportsector op het gebied van gokreclame.