Totale vernieuwing: WK voor clubs gaat naar 32 (!) deelnemers

Totale vernieuwing: WK voor clubs gaat naar 32 (!) deelnemers

16-12-2022 12:29 Laatste update: 13:11
13

Het WK voor clubs gaat volledig op de schop. Dat maakte FIFA-voorzitter Gianni Infantino vrijdag bekend tijdens een persconferentie in Doha. Het aantal deelnemers wordt vanaf 2025 uitgebreid naar 32 teams.

De plannen voor een uitgebreid WK voor clubteams gaan al langer rond, maar de coronaperiode zorgde voor uitstel. In 2025 gaat het nieuwe toernooi nu toch van start, kondigt Infantino aan. Momenteel wordt het WK voor clubs nog in december afgewerkt, met alle kampioenen van de zes continenten en een gastheer. Het aantal deelnemers wordt nu dus opgevoerd van zeven naar 32 deelnemers. 

Het WK voor clubs lijkt vanaf 2025 verplaatst te worden naar de zomer. Dat zou ten koste kunnen gaan van de Confederations Cup. "Het WK voor clubs met 32 teams gaat er komen, waardoor het net een WK wordt", laat de Zwitserse preses weten. Hoe het deelnemersveld eruit komt te zien, is nog niet bekend. Overigens werd het WK voor clubs dit jaar uitgesteld vanwege het WK in Qatar. Dat wordt nu in februari in Marokko gespeeld. 

FIFA World Series
Infantino gaf tijdens zijn persconferentie ook aan dat er een nieuw landentoernooi komt. De FIFA World Series moeten in even jaren in maart worden gehouden. Vier landen uit vier continenten moeten het tegen elkaar opnemen. Daarnaast worden de interlandperiodes in september en oktober samengetrokken, zodat spelers niet twee keer in korte tijd hoeven te reizen naar hun nationale team.

'Voldoende rust voor spelers belangrijk'
Volgens Infantino staat de gezondheid van spelers namelijk hoog op de FIFA-agenda. "We moeten rekening houden met de gezondheid en het welzijn van de spelers. Vandaar dat we vier interlands op rij gaan spelen, in plaats van twee. We moeten zorgen dat spelers voldoende rust krijgen."