Van Bommel blikt terug: Uitstekend begonnen, om het zachtjes uit te drukken

Van Bommel blikt terug: "Uitstekend begonnen, om het zachtjes uit te drukken"

09-12-2022 16:56

Royal Antwerp FC heeft zich in Dubai voorbereid op het tweede gedeelte van het seizoen. Inmiddels zijn de troepen van Mark van Bommel alweer terug op Belgische bodem, maar in het slot van de herfststage blikte de Nederlandse coach nog eens terug én vooruit.

Bij het digitale huis van Antwerp wilde men in de eerste plaats weten waarop Van Bommel zijn spelers heeft laten trainen de voorbije dagen. "Dat zijn de principes die we hebben, die we in het begin van het seizoen hebben aangestipt", klinkt het. "Daarnaast het fysieke en het plezier, daar hebben we hard aan gewerkt. Als je als trainer ziet wat er gebeurt, wat er ontstaat, hoe de sfeer is ... Dat is alleen maar genieten. Maar dat is eigenlijk van in het begin van het seizoen al zo. Dit is een hele fijne groep om mee te werken. Onderling gaan ze erg goed met elkaar om."

De eerstvolgende opdracht voor Antwerp komt eraan binnen een tiental dagen. Dan ontvangt The Great Old Standard Luik in de achtste finales van de Croky Cup. Er valt nog een eitje te pellen met de tegenstander. "Ik kan me de wedstrijd in Luik nog goed herinneren", verwijst Van Bommel naar de 3-0 halverwege oktober. "Daar hebben we nog wat goed te maken. Ook al kan dat niet meer, want die wedstrijd is verloren, maar dat zit wel in je achterhoofd."

Van uitstekend over matig tot tevreden
Hoe blikt Van Bommel nu terug op de heenronde? "Ik denk dat we uitstekend gestart zijn, om het zachtjes uit te drukken. Als je een record van 1930 uit de boeken speelt door negen wedstrijden na elkaar te winnen ...", haalt hij de kanonstart van Antwerp aan. "Ook al was dat niet altijd met goed voetbal, je wint die wedstrijden wel en je ziet dat dit elftal in opbouw is. Ze hebben een nieuw idee van voetbal meegekregen, wat we er een beetje in hebben proberen duwen. Dat zag je ook terug op het veld." 

"Tot aan de interlandbreak winnen we alles, op de Europese campagne na. Dan krijg je twee wedstrijden, Kortrijk en Charleroi, die je op de counter verliest. Daar verlies je al zes punten", snijdt Van Bommel het lastigere tweede luik aan. "Vervolgens heb je een 'negen-minuten-wedstrijd' in Luik. Volgens mij was de wedstrijd tegen Genk heel belangrijk. Uiteindelijk is dat voor ons negatief uitgevallen. Die wedstrijd win je normaal gesproken, moet je winnen, samen met het publiek. Die verlies je echter, waardoor Genk ineens van +1 naar +4 gaat."

Na die opdoffer kon Antwerp zich maar gedeeltelijk herpakken. "Op het laatste was er dan nog Anderlecht thuis, waarin wij de grootste kansen hadden, hoewel het geen goeie wedstrijd van beide kansen was. En dan Beveren, na tien minuten rood en toch een ronde verder gaan, en Brugge, waar we een 2-0-achterstand goedmaken." Conclusie, meneer Van Bommel? "Top begin, matig middenstuk qua resultaat, maar waarin we wel beter voetbalden, en op het laatste moet je tevreden zijn met twee gelijke spelen en de volgende ronde van de beker."