Argentinië plaatst zich voor volgende ronde dankzij Messi en blunder Ryan

03-12-2022 21:57
10

Argentinië en Lionel Messi hebben zich weten plaatsen voor de volgende ronde. Het Zuid-Amerikaanse land versloeg het stugge Australië in de achtste finale, al ging dat allesbehalve eenvoudig.

Australië kan voetballend geen partij bieden aan Argentinië, waardoor bondscoach Graham Arnold zijn ploeg met een verdedigende instelling het veld instuurde. Veel leek gericht te zijn op het afstoppen van Lionel Messi die, zodra hij de bal had, omsingeld werd door een paar Australiërs.

Het stugge Australië voorkwam ruim een half uur dat Argentinië maar moeilijk in zijn spel kwam, maar kon de goal van Messi na 35 minuten niet tegenhouden. Messi combineerde met wat ploeggenoten en schoot op Messiaanse wijze de 1-0 achter Mathew Ryan. Uiterst effectief was Argentinië, want grote kansen bleven verder uit.

Omdat de ban gebroken was, moest Australië meer komen, maar de 2-0 viel uitgerekend nadat The Socceroos achterin aan het blunderen waren. Doelman Ryan (ex-Club Brugge en KRC Genk) verspeelde de bal na 57 minuten knullig, waardoor Julian Álvarez de voorsprong verdubbelde. Wedstrijd beslist, zo leek het, maar niets bleek minder waar. Want in het laatste half uur perste Australië eruit wat erin zat en kwam het - met het nodige geluk - toch weer terug in de wedstrijd.

Toch nog spanning
Dat gebeurde door een eigen doelpunt van Enzo Fernandez, die een kiezelhard schot van Craig Goodwin in eigen doel zag belanden. Net als tegen Saudi-Arabië leek Argentinië even van de leg door de tegengoal, want kort daarna had het zomaar 2-2 kunnen staan, ware het niet dat invaller Lisandro Martínez een schot van Aziz Behich kon blokken. Het zegde dat Argentinië bij lange na nog niet klaar was met Australië, dat in de slotfase goed weg kwam door prutswerk van Lautaro Martínez, die tot tweemaal toe kansen op 3-1 liet liggen, en gemiste kansen van Messi.

In de allerlaatste minuut van de blessuretijd, die zeven minuten duurde, voorkwam Emiliano Martínez de 2-2 van Australië, waardoor Argentinië het aanstaande vrijdag opneemt tegen het Nederlands elftal.