Uruguay verslaat Ghana (zonder Odoi en Sowah), maar moet toch huiswaarts keren

02-12-2022 18:12 Laatste update: 18:28

Het WK zit er op voor zowel Ghana als Uruguay. De Zuid-Amerikanen wonnen met 0-2, maar kunnen alsnog de koffers pakken vanwege de overwinning van Zuid-Korea op Portugal (2-1). Voor Ghana werd het een einde in mineur, net als voor Denis Odoi en Kamal Sowah. Beide Bruggelingen kwamen niet in actie.

Ghana begon uitstekend aan het duel en had het betere van het spel. André Ayew kreeg na twintig minuten spelen de mogelijkheid om zijn land vanaf de penaltystip op voorsprong te zetten, maar faalde. De herinneringen gingen meteen terug naar 2010, toen Ghana in de kwartfinale ook een penalty mistte tegen Uruguay. Toen was het Asamoah Gyan.

De teleurstelling van de gemiste penalty was groot bij de Ghana, dat snel daarna als een kaartenhuis in elkaar stortte. Uruguay, dat in de eerste twee groepsduels niet tot scoren kwam, tekende na 26 minuten spelen voor de eerste goal van de avond. De treffer kwam van de voet van Giorgian de Arrascaeta. De aanvaller tikte van dichtbij binnen na een schot van Luis Suárez.

Zes minuten later sloeg De Arrascaeta opnieuw toe. De spelmaker van het Braziliaanse Flamengo schoot prachtig raak na een mooie assist van Suárez. Ghana wist pas na rust weer de moed bijeen te rapen. Dat resulteerde in een aantal grote kansen voor onder andere Kudus. Diego Alonso, de bondscoach van Uruguay, bracht als antwoord daarop een aantal defensieve spelers binnen de lijnen om zo de overwinning over te streep te trekken.

Dat lukte, maar het leidt niet tot een plek in de knock-outfase. Zuid-Korea, dat tegelijkertijd speelde, kwam in de 91e minuut verrassend op voorsprong tegen Portugal. Alonso vernam het nieuws en probeerde zijn spelers nog naar een derde Uruguayaanse treffer te schreeuwen. Dat lukte bijna via invaller Edinson Cavani, maar hij stond net buitenspel. Het WK zit er nu dus op voor zowel Ghana als Uruguay.