Japan stunt tegen Spanje, mag zelf door en stuurt Duitsland naar huis

Japan stunt tegen Spanje, mag zelf door en stuurt Duitsland naar huis

01-12-2022 21:59
24

Spanje is met de schrik vrij gekomen op het WK in Qatar. In Groep E leek er niks aan de hand voor La Roja, maar kwam het alsnog diep in de problemen. Spanje verloor van Japan. In de andere wedstrijd tussen Costa Rica en Duitsland greep Costa Rica nog bijna naar een plek in de knock-outfase van het mondiale eindtoernooi.

De wedstrijd begon eigenlijk heel goed voor Spanje. In de twaalfde minuut kwam de ploeg van Luis Enrique verdiend op voorsprong via Álvaro Morata, die raak knikte uit een voorzet van Chelsea-speler César Azpilicueta. Shuichi Gonda, die de voorkeur kreeg op Eiji Kawashima (ex-Standard) en Daniel Schmidt (STVV). In de minuten daarna werd Spanje slordiger. Dat werd in de eerste helft echter niet afgestraft door Japan. Kansen aan Spaanse zijde werden bijna niet meer gecreëerd.

In de tweede helft werden die fouten wél afgestraft. Vrijwel direct na rust  kwam Japan op gelijke hoogte na een harde pegel van Ritsu Doan die Unai Simón niet kon stoppen. Drie minuten later werd het nog erger voor Spanje: Ao Tanaka schoot de 2-1 binnen. Er was nog wel enige controversie, want de bal leek over de zijlijn te zijn geweest. De VAR kende de goal alsnog toe. 

Het leek een nachtmerrie te gaan worden voor de Spanjaarden, toen ze meekregen dat Costa Rica op voorsprong was gekomen tegen Duitsland op het andere veld. Groep E stond op zijn kop. Spanje zette alles op alles, maar kon niet tot kansen komen. Uitschakeling dreigde, maar Duitsland maakte in de 73ste minuut gelijk waardoor de Spanjaarden weer door waren. Duitsland kwam later op voorsprong, maar het is Japan dat door de stunt eindigt als groepswinnaar. Spanje eindigt op plaats twee in de groep. Ayase Ueda (Cercle Brugge) bleef 90 minuten op de bank, maar kan wel feestend de nacht in. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s