Het is voorbij, Rode Duivels komen niet verder dan een gelijkspel tegen Kroatië

01-12-2022 17:48
128

Het WK in Qatar is voor de Rode Duivels voorbij. Tegen Kroatië moest gewonnen worden, maar de Belgen kwamen niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Kroatië mag met Marokko door naar de volgende ronde.

De Kroaten grepen de Belgen meteen naar de keel. Na tien seconden vond Modric al Perisic, maar de voormalige speler van Roeselare en Club Brugge kreeg de 0-1 niet op het bord. Een minuut later spaarde ook Kovacic ons land door niet te besluiten. De Belgen haalden opgelucht adem, maar hoorden ondertussen wel dat Marokko op voorsprong was gekomen tegen Canada. Hierdoor mocht het scenario van het zich plaatsen met een gelijkspel de vuilbak in.

Millimeterwerk en geen strafschop
Pas na tien minuten staken de Rode Duivels de neus aan het venster. Helaas voor Mertens bereikte hij eerst niet Carrasco en besloot even later hoog over. Op het kwartier waren de voetbalgoden ons land goed gezind. Na een vrije trap bleef de bal hangen in de eigen zestien. Carrasco tikte Kramaric aan. De stervende zwaan kreeg een strafschop, maar de VAR greep in. Er was immers vlak voor de overtreding sprake van een paar millimeter buitenspel.

Ondanks dat de Kroaten geen penalty kregen, tankten ze wel vertrouwen. De Belgen bleven het lang lastig hebben. Dat veranderde pas in de loop van de eerste helft. De Rode Duivels begonnen beter te combineren, maar tot echte kansen kwamen ze niet. Martinez begreep dat er iets moest gebeuren en liet Thorgan Hazard, Tielemans en Lukaku opwarmen.

Aan het begin van de tweede periode maakte Lukaku zijn opwachting. De spits van Inter werd meteen gezocht door zijn medespelers. De Kroaten bleven rustig en bleven hun momenten pakken. Een sterkte Courtois hield tot drie keer toe de nul op het bord. Het antwoord van Martinez was Thorgan Hazard tussen de lijnen bregen.

Op het uur bediende De Bruyne Carrasco, die had evenwel ruzie met de bal en raakte niet voorbij de doelman. In de herneming besloot Lukaku op de paal. Hoe langer de tweede helft duurde, hoe meer de Kroaten beseften dat ze met een gelijkspel voldoende hadden. Ze probeerden het vooral achterin gesloten te worden. De Belgen trokken meer naar voren, maar veel kansen kwamen er niet ondanks een goede invalbeurt van Doku. In het slot kwam dan toch dé kans voor de Belgen, maar Lukaku raakte de bal onvoldoende met zijn borst om het leer over de lijn te krijgen. Het doelpunt bleef uit, waardoor de vlucht naar Zaventem geboekt moet worden. Na een derde plaats in Rusland is het nu al voorbij voor de Belgen in Qatar.