“Iedere Kroatische voetballer speelt met respect voor de oorlogsslachtoffers”

“Iedere Kroatische voetballer speelt met respect voor de oorlogsslachtoffers”

30-11-2022 08:28
1

Donderdag staat België – Kroatië op het programma. De nummer drie en twee van het vorige week spelen tegen elkaar om in Qatar te kunnen blijven. De Belgen mogen zich aan een gemotiveerde tegenstander verwachten.

Sinds 1991 is Kroatië pas een soevereine staat. De strijd om los te komen van het oude Joegoslavië is nog altijd een thema binnen het land. "Iedere keer een speler voor ons land voetbalt, speelt hij met respect voor de oorlogsslachtoffers en mét motivatie", stelt Robert Spehar, voormalige aanvaller van Club Brugge, in Het Laatste Nieuws.

Spehar zet wel een kanttekening bij hoe de oorlog nog leeft in zijn land. "We vechten voor ons land, maar tonen ook respect voor andere landen. De laatste twintig jaar speelden we al vaker tegen Servië, dat was geen probleem."

Vaderlandsliefde blijft voor de Kroaten natuurlijk wel belangrijk. Zo maakte Luka Modric als kind nog de onafhankelijkheidsoorlog mee. Nu is hij de aanvoerder van Kroatië. Ondanks zijn status als speler van Real Madrid schuwt de middenvelder het werk niet. "In het shirt van Kroatië loopt hij nog meer als de jongere spelers en vecht hij voor elke bal. Hij zegt niet alleen: 'Ik hou van mijn land", hij toont het. Volgens Spehar dwingt Mddric zo respect af de andere spelers en alle fans.