Iran raakt niet voorbij de VS, Amerikanen gaan door naar volgende ronde

29-11-2022 22:00 Laatste update: 22:04
11

Voor Iran zit het WK-avontuur erop. De Iraniërs konden hopen op de volgende fase op het WK, maar gingen toch onderuit tegen de Verenigde Staten. Het werd ...

De Iraniërs begonnen met flink wat 'JPL-geweld' aan de partij en rekenden op Gholizadeh (Sporting Charleroi), Beiranvand (Royal Antwerp FC), Mohammadi (ex-KAA Gent) en Rezaeian (ex-KV Oostende). Zij probeerden voornamelijk de nul te houden en kropen al snel helemaal naar achteren tegen de Verenigde Staten.

Een doelpunt hing in de lucht en liet niet veel langer op zich wachten. Na 38 minuten kreeg Dest de bal van Weston McKennie en de ex-Ajacied legde met het hoofd klaar voor Christian Pulisic: 1-0. De aanvaller van Chelsea kwam wel in botsing met Beiranvand en had daar flink last van. Door de goal namen de Amerikanen virtueel de tweede plaats over in groep B.

Geen tweede
Weah dacht het duel diep in de blessuretijd van de eerste helft al in het slot te gooien. De zoon van George Weah rondde subtiel af na een bal van McKennie, maar stond nipt buitenspel. Op de voorsprong halverwege viel desondanks niets af te dingen. Iran kwam nauwelijks in het stuk voor. In de tweede helft moest de VS wel verder zonder Pulisic, die toch te veel last had van de botsing.

Iran tapte ondertussen uit een ander vaatje. Salman Ghoddos schoot net naast en in de slotfase greep keeper Matt Turner een keer goed in. De spanning steeg tijdens de negen minuten blessuretijd tot het kookpunt, aangezien het West-Aziatische land aan één doelpunt genoeg had om de Amerikanen pootje te lichten. De VS beperkten zich vooral tot tegenhouden en kwamen met de schrik vrij toen een kopbal nét naast ging. In knotsgekke slotminuut zag Turner de bal nog door de benen gaan en claimde Iran een strafschop vanwege vasthouden, maar het bleef wonderwel bij 1-0.