Joos spuwt zijn gal over Martinez: Op alle grote momenten heeft hij gefaald

Joos spuwt zijn gal over Martinez: "Op alle grote momenten heeft hij gefaald"

28-11-2022 22:25 Laatste update: 22:10
53

Roberto Martinez krijgt de wind van voren na de 0-2-nederlaag van de Rode Duivels tegen Marokko, waardoor plaatsing voor de achtste finales plots aan een zijden draadje hangt. De neerwaartse spiraal van de nationale ploeg is echter al langer ingezet, beseffen Filip Joos en Stef Wijnants. Zij wijzen de bondscoach als hoofdschuldige aan.

"Ik heb Martinez nooit de grote aanwinst van de nationale ploeg gevonden", opende Joos meteen snedig in zijn analyse bij de WK-podcast van Radio 1. Zelfs de bronzen medaille in Rusland kon de journalist niet overtuigen. "Na het WK in 2018 werd hij tot God verklaard, maar als de bal niet op Vertonghen zijn hoofd valt, liggen we eruit tegen Japan. Tegen Brazilië was het top, maar op alle grote momenten heeft hij toch gefaald." 

Ook de toenmalige halve finale, waarin Samuel Umtiti de WK-droom uit elkaar deed spatten, kon Joos niet bekoren. "Zo was er Frankrijk in de halve finale waar hij heel rare keuzes maakte." Onder meer Mousa Dembélé kreeg daar plots een basisplek. Met al die andere "grote momenten" doelt Joos uiteraard op de kwartfinale op het afgelopen EK, toen Italië de Duivels uitschakelde, maar evenzeer op twee faliekant verlopen Nations-League-campagnes. 

Ook Wijnants herinnert zich nog enkele ontgoochelingen. "En vergeet ook de 2-0-voorsprong die we uit handen gaven tegen Frankrijk in de Nations League niet", haalt hij aan. Volgens Joos ontsproot daar de kiem van de neergang. "Toen zei De Bruyne ook dat we "maar België" waren", weet hij. Dat gebrek aan motivatie, drive en vertrouwen is de Rode Duivels sindsdien blijven achtervolgen.