België-Marokko belooft vuurwerk: Bij diaspora al maandenlang met stip aangeduid

België-Marokko belooft vuurwerk: "Bij diaspora al maandenlang met stip aangeduid"

27-11-2022 12:00 Laatste update: 12:14
2

Het duel tussen de Rode Duivels en Marokko belooft heel wat los te maken in België. De gemeenschappelijke geschiedenis van beide landen geeft een extra pigment en bovendien staat er ook sportief een heleboel op het spel. Abdel Fatah Qisse, kenner van het Marokkaanse voetbal, werpt exclusief bij VoetbalPrimeur.be zijn licht op de confrontatie.

Abdel Fatah Qisse kan je kennen van zijn optredens in de podcast 'Koolcast', van zijn eigen YouTube-kanaal 'Atlas Lion Talks' of van zijn Twitter-account AFQ, waar hij regelmatig een inkijk biedt in het Marokkaanse voetballandschap. Aangezien er zowel Belgisch als Marokkaans bloed door zijn aderen stroomt, is hij de geknipte persoon om eens op de rooster te leggen. "Bij de publieke opinie merk ik een lichte onderschatting op", waarschuwt hij Roberto Martinez en co alvast.

Het aantal landgenoten met Marokkaanse roots ligt significant hoog, voor hen wordt het hoe dan ook een speciale wedstrijd. Dat geldt overigens evenzeer voor de inwoners van Marokko, verzekert Fatah Qisse. "Deze wedstrijd staat bij de diaspora al maandenlang met stip aangeduid in de agenda. Het wordt een spannende wedstrijd en als ik voor mezelf spreek, teken ik voor een gelijkspel. Dan is iedereen gelukkig", houdt hij de kelk tactisch in het midden.

Positieve tendens
Een groentje op het internationale toneel kan je Marokko al lang niet meer noemen. De Leeuwen van de Atlas zijn bezig aan hun zesde eindronde, al geraakten ze nog maar één keer voorbij de groepsfase. Toch een beetje vreemd, gezien de grote voetbalpassie en -traditie in het land. "Afrikaanse landen krijgen het doorgaans veel moeilijker op wereldbekers", beseft Fatah Qisse. Hij ziet daarvoor uiteenlopende oorzaken.

"Afrikaans voetbal is doorgaans veel fysieker en minder tactisch", klinkt het. "Al moet ik dat nu nuanceren, want je merkt wel dat het Afrikaans voetbal in de lift zit, qua omkadering en professionalisering. Marokko is hier ook al jaren de beste leerling van de klas, dus ik verwacht wel dat bij deze evolutie Marokko een belangrijkere rol zal spelen op het internationale toneel", kijkt Fatah Qisse de toekomst rooskleurig tegemoet. 

Groep des doods
Na een brilscore tegen Kroatië beschikken de Marokkanen alvast nog over alle troefkaarten om zich voor de tweede keer in hun geschiedenis te plaatsen voor de achtste finales. "Dit was een levensbelangrijk punt, want als je die wedstrijd verloor, kon je de kwalificatie al bijna op je buik schrijven", schat Fatah Qisse de waarde van die overwinning hoog in. "Vooral de manier waarop we tactisch gedisciplineerd deze wedstrijd uitspeelden zorgde voor een grote trots bij de Marokkaanse fans. Het was een tactisch schaakspel, dat eindigde op een gelijkspel, met Marokko als morele winnaar."

Die prestatie biedt hoop, maar zeker geen garanties tegen de Rode Duivels. De Marokkaanse voetbalvolgers omschrijven hun huidige poule immers als de 'groep des doods', samen met die van Spanje, Duitsland, Japan en Costa Rica. "Je hebt de nummer twee en drie van de vorige wereldbeker (Kroatië en België) en Canada, de groepsleider van de CONCAF-kwalificatie in een poule met o.a. USA, Mexico en Costa Rica. Tenslotte heb je ook nog een Marokkaans elftal dat als enige land in Afrika al zijn kwalificatiewedstrijden won en vervolgens op overtuigende wijze de barragewedstrijden won tegen Congo", argumenteert Fatah Qisse.

Meerdere spelers van wereldklasse vs. Ziyech
Fatah Qisse ziet zeker kansen, al is hij duidelijk over de favorietenrol: die ligt nog steeds bij de Rode Duivels, dankzij "hun ervaring en spelers van wereldklasse". "Gisteren stelde ik samen met Gilles Mbiye-Beya, van Koolcast Sport, een combioned XI op en de meeste spelers in ons team spelen voor de Rode Duivels. Dus met een gelijkspel mogen we heel blij zijn!", blikt de Antwerpenaar vooruit.

Als Marokko zich toch wil onderscheiden, lijkt Hakim Ziyech de aangewezen persoon om zijn ploeggenoten bij de hand te nemen. Nochtans kende de flankaanvaller van Chelsea FC een erg woelige periode. Hij werd zelfs een tijdlang genegeerd door de vorige bondscoach, Vahid Halilhodzic. "Ziyech zijn kwaliteiten vallen niet te ontkennen. Hij heeft de kwaliteit om een wedstrijd met één flits te beslissen en ondanks alle perikelen blijft hij ontzettend belangrijk voor Marokko", steunt Fatah Qisse hem.

Onder Walid Regragui, de opvolger van Halilhodzic, klikken alle puzzelstukjes weer juist in elkaar opdat Ziyech zou kunnen schitteren. "Met de nieuwe bondscoach Regragui blaast er een nieuwe wind door de selectie en hij heeft er op korte termijn voor gezorgd dat er één groep staat en dat alle neuzen in dezelfde richting staan", omschrijft Fatah Qisse zijn meerwaarde. Benieuwd of die kan leiden tot succes tegen de Rode Duivels.