Emotionele Lewandowski bezorgt Polen zege vs Saudi-Arabië met eerste WK-goal

26-11-2022 16:05
3

Saudi-Arabië kon even dromen van een nieuwe stunt in Qatar, maar mede dankzij de eerste WK-goal van Robert Lewandowski heeft Polen aan het langste eind getrokken. De spits van FC Barcelona werd overmand door emoties na zijn treffer.

Bij een overwinning was Saudi-Arabië al bijna zeker van de knock-outfase van het WK, terwijl een overwinning voor Polen ook cruciaal was. Saudi-Arabië begon erg energiek en sterk aan de wedstrijd. Polen had daar eigenlijk geen antwoord op, maar het Europese land kwam wel op voorsprong: Piotr Zieliński schoot in de rebound raak.

Op slag van rust kreeg Saudi-Arabië echter een enorm cadeautje van de arbitrage. Saleh Al-Shehri ging na heel licht contact naar de grond, waarna de VAR besloot om in te grijpen. De bal ging onterecht op de stip, maar Wojciech Szczęsny groeide uit tot de grote held van Polen: hij keerde zowel de strafschop als de rebound, waardoor het 1-0 bleef.

In de tweede helft bleef Saudi-Arabië sterk, terwijl Polen achterover leunde. Het eerstgenoemde land kreeg daardoor een aantal enorme kansen. Szczęsny liet zichzelf echter weer zien met goede reddingen. Daarna raakte de energie op bij de Arabieren. Lewandowski profiteerde daar dankbaar van: de Poolse vedette onderschepte de bal ver op de helft van Saudi-Arabië, waarna hij wist te scoren. Het was zijn eerste goal ooit op een WK en dat deed Lewandowski duidelijk veel.

In de slotfase kreeg de aanvalsleider de kans om nog een keer te scoren, maar het bleef 2-0. Daardoor staat Polen nu op vier punten in Groep C. Het gaat dus ook over Saudi-Arabië heen. Groepsgenoten Argentinië en Mexico spelen later op zaterdag nog tegen elkaar.