Preciado en sterk Ecuador verrassen Oranje en pakken punt tegen Nederlanders

25-11-2022 18:55 Laatste update: 18:58
66

Nederland werd vrijdag verrast door Ecuador. De ploeg van Louis van Gaal was de grote favoriet om de drie punten te pakken, maar kende een bijzonder moeilijke wedstrijd en mocht van geluk spreken dat het zelfs een punt wist te pakken: 1-1.

Na de winst tegen Senegal besloot Van Gaal om toch in te grijpen in zijn basiself en werd Vincent Janssen (Royal Antwerp FC) gehaald. Ook Noa Lang (Club Brugge) begon op de bank, terwijl we bij Ecuador met Angelo Preciado een speler van KRC Genk aan de wedstrijd zagen beginnen.

Cody Gakpo schoof bij Oranje een linie naar voren en had niet lang nodig om zich weer te onderscheiden. Al na zes minuten schoot de PSV-aanvaller fantastisch raak: 1-0. Het doelpunt bleek geen voorbode voor meer. Het Nederlands elftal stelde teleur en gaf langzaam maar zeker het initiatief uit handen. Ecuador was sterker en de defensie van Oranje stond onder druk. Na ruim een halfuur verrichtte doelman Noppert een goede redding. In de blessuretijd van de eerste helft dreigde de situatie nog hachelijker te worden, toen Ángelo Preciado raak schoot. Jackson Porozo stond op dat moment echter buitenspel en belemmerde het zicht van Noppert.

Ecuador zet zich door
Nederland bleek de waarschuwingen in de eerste helft evenwel onvoldoende ter harte te hebben genomen. Noppert had in de 49e minuut moeite met een afstandsschot, waarna Enner Valencia in de rebound profiteerde: 1-1. Het was een dreun voor Oranje, dat er even nauwelijks uitkwam.

Ecuador had de touwtjes in handen en was na een uur héél dicht bij de voorsprong. Gonzalo Plata liet Noppert kansloos, maar zijn inzet spatte uiteen op de lat. Van Gaal zag zijn team door het oog van de naald kruipen en daar bijzonder weinig tegenover stellen. Pas na 66 minuten viel er een spaarzaam goede aanval te noteren, maar het schot van Koopmeiners ging over.

Een bijzonder matig Oranje maakte verder weinig aanspraak op de overwinning. Daar bracht ook het inbrengen van Steven Berghuis, Wout Weghorst en Marten de Roon geen verandering meer in. Noppert kwam in de slotminuten nog met de schrik vrij. Hij aarzelde en schoot vervolgens tegen Kevin Rodríguez aan, maar de bal ging over de achterlijn. Het bleef 1-1.