Discussie De Bruyne en Alderweireld: Wat moeten de Rode Duivels beter doen?

Discussie De Bruyne en Alderweireld: Wat moeten de Rode Duivels beter doen?

25-11-2022 18:16
6

Er was veel te doen rond de verhitte discussie tussen Kevin De Bruyne en Toby Alderweireld tijdens de wedstrijd van de Rode Duivels en Canada. Wat scheelde er nu precies?

We kregen al een kort antwoord van De Bruyne, maar Het Belang van Limburg heeft zelf onderzoek gedaan. De krant ging in gesprek met een aantal ex-Rode Duivels en coaches uit de eerste klasse. Ze bieden een aantal oplossing aan, en vermoeden dat De Bruyne niet zou mekkeren op hun advies. 

Een eerste punt is de positie van Yannick Carrasco tijdens de match tegen Canada. “De Belgische defensie werd onder druk gezet door drie Canadezen. Carrasco had als wingback lager moeten afzakken om de bal te vragen”, klinkt het in de krant. “Dan hadden twee van de drie Canadezen die druk zetten, een keuze moeten maken, hun positie moeten verlaten.” 

De positie van Vertonghen en Alderweireld werd ook onder de loep genomen. De twee centrale verdedigers moesten volgens het ‘panel’ de ballen meer aan de buitenkant vragen. “Alleen stonden de drie Belgische verdedigers dan ver uit mekaar bij balverlies en dat wilde je liever niet tegen de snelle Canadezen”, aldus HBvL. “Er was duidelijk afgesproken dat er achteraan geen risico in de passing genomen mocht worden, daarom werd Alderweireld nooit overgeslagen, terwijl De Bruyne net vond dat er meer durf in het uitvoetballen moest komen.”

Volgens de ex-Rode Duivels en de eerste klasse trainers misten de Belgen ook Romelu Lukaku. Een lange bal en een linie op die manier overslaan was minder makkelijk met Batshuayi in de spits. “Met Lukaku had je onder druk een linie kunnen overslaan en een diepe chipbal op hem kunnen gooien, met de rug naar doel had hij kunnen kaatsen naar een derde, lopende man. Met Batshuayi lukte dit niet, hij is een lopende spits, wat een keer toch resultaat opleverde.”