Marokkaanse pers biedt al diepere inkijk: 'Goed georganiseerd, maar onhandig'

Marokkaanse pers biedt al diepere inkijk: 'Goed georganiseerd, maar onhandig'

27-11-2022 09:00
2

Ondanks de schabouwelijke prestatie tegen Canada hebben de Rode Duivels de eerste speelronde van het WK afgerond als eenzame groepsleider. Als ze die status willen behouden, is zondag minstens een punt nodig tegen Marokko, dat misschien nu al haar laatste troeven uitspeelt. Hoe kijkt de Marokkaanse pers naar de nakende clash? VoetbalPrimeur.be boort enkele bronnen aan.

Een negental uur voordat België haar WK aftrapte, hadden de Marokkanen hetzelfde gedaan. Tegen Kroatië, zilveren medaille op het WK 2018, hielden de troepen van Walid Regragui zich goed staande (0-0). In Marokko werd dat scoreloos gelijkspel onthaald als een overwinning. 'Moedige leeuwen houden de vicewereldkampioenen in gebreke', titelde Le 360 Sport bijvoorbeeld. Het zag vooral een 'solide' elftal aan het werk in een 'bij momenten ruwe wedstrijd'.

Daar kon Le Matin zich enkel bij aansluiten. 'Kroatië heeft geen oplossing gevonden tegen een goed georganiseerd, maar onhandig Marokko', luidde het daar. 'Onwrikbaar in de achterhoede zijn De Leeuwen van de Atlas erin geslaagd om zonder bal te spelen, met vooral als doel om een tegentreffer te vermijden.' Die opdracht brachten ze uiteindelijk dus tot een goed einde.

'Penibele' Duivels in vernieuwingsproces
Daarnaast hebben de Marokkaanse journalisten de tekortkomingen en zwakke punten van de Rode Duivels tegen Canada al uitvoerig geanalyseerd. Zij zagen een 'penibele' overwinning, aldus Le360 Sport. Dat medium stelde een 'overmatig gebruik van de lange bal' vast, 'terwijl de Canadezen wel degelijk behoorlijk veel ruimte lieten centraal op het middenveld'.

Ook in Noord-Afrika is opgevallen dat België aan een generatiewissel bezig is. 'Spreek hen niet over de achteruitgang van het Belgische voetbal na de 'Gouden Generatie': achter de Hazards, Lukaku's en De Bruynes staan een heleboel jonge Duivels te trappelen', klinkt het. Zo wijst Le360 Sport onder meer naar Zeno Debast, Charles De Ketelaere, Jérémy Doku en Arthur Théate. 'Zij vinden zich een onderschatte generatie.'

Goede hoop
Er heersen zeker en vast hoge verwachtingen in Marokko over het duel met de Belgen. 'Na het gelijkspel tegen Kroatië heeft de Marokkaanse ploeg veel vertrouwen getankt', beweert Arryadia"Die prestatie zal ons een duwtje in de rug geven van de motivatie, in de hoop om een goed resultaat neer te zetten en het Marokkaanse volk gelukkig te maken", wordt linksachter Yahia Attiat-Allah geciteerd.

Met open vizier strijden dan maar? Toch één kanttekining, want bij 2M maken ze zich dan weer vooral zorgen over Achraf Hakimi en Noussair Mazraoui. Beide vleugelverdedigers en steunpilaren kwamen uit het duel met Kroatië met lichte blessurelast. De testen van de voorbije dagen konden nog geen volledig uitsluitsel bieden over hun fysieke paraatheid.