Rode Duivels opgelet: Huisanalist licht zwakke punten Marokko uit

Rode Duivels opgelet: Huisanalist licht zwakke punten Marokko uit

26-11-2022 15:00 Laatste update: 19:28

De Rode Duivels nemen het in de tweede groepswedstrijd op tegen Marokko. De Belgen wonnen met 1-0 van Canada en Marokko speelde 0-0 gelijk tegen Kroatië. Huisanalist Andy Mulders komt met een tweedelige analyse over de tegenstander van dienst. Eerst kwamen de sterke punten aan bod en nu is het de beurt aan de zwakheden.

Marokko gaat het WK in met frisse ideeën. De ex-manager Vahid Halilhodžić werd ontslagen door de Marokkaanse voetbalbond. 

De komst van de nieuwe manager, Walid Regragui, heeft het team weer een positieve boost gegeven. Met het belangrijkste aspect Hakim Ziyech, die zich terug ter beschikking stelt voor de Marokkaanse nationale ploeg (hij had een onenigheid met de vorige Bondscoach). Regragui nam pas in september 2022 de leiding over het team. Het team stond toen al bovenaan de rangschikking en was al de baas over de poule. Toch geeft deze coach een nieuw team met een andere identiteit en andere ideeën.

(Verwachte) opstelling:

Ik verwacht Marokko op dit WK is een 1-4-3-3 - formatie met Yassine Bounou (Sevilla) als doelman. Achteraan zijn Romain Saïss (Besiktas en kapitein van dit team), Hakimi (PSG) en Mazraoui (Bayern Munchen) een zekerheid. Ik heb een persoonlijke voorkeur voor Achraf Dari (Stade Brestois) als de andere centrale verdediger maar ik denk dat Nayef Aguerd (West Ham United) zal spelen. Ik zet Achraf Hakimi op de linkse back positie en Noussair Mazraoui op de rechtse back positie. Beide spelers zijn van nature uit een rechtse back maar ik zet Mazraoui op rechts vanwege zijn goede connectie met Ziyech. Beide flankspelers zijn echter twijfelachtig voor de wedstrijd tegen de Rode Duivels.

Aan de andere kant hebben Hakimi en Boufal (+ Ounahi) een zeer goede connectie. Op het middenveld zie ik Sofyan Amrabat (Fiorentina) als meest centrale middenvelder met naast hem Azzedine Ounahi (Angers) met iets ervoor Selim Amallah (Standard Luik) (eerst had ik gekozen voor Amine Harit (Olympique Marseille), maar hij raakte net voor de start van dit WK geblesseerd).  Hakim Ziyech (Chelsea) en Sofiane Boufal (Angers) zijn zekerheden op de flanken. Als spits maakte ik te overweging tussen Youssef En-Nesyri (Sevilla) en Abderrazak Hamdallah . Als ik dan ga kijken naar de statistieken en het complementaire dan zou ik voor Hamdallah verkiezen, ook al verwacht ik dat Walid Regragui voor En-Nesyri zal kiezen

(Hamdallah speelt momenteel bij Al-Ittihad. Hij speelde 6 wedstrijden en scoorde 4 doelpunten. Youssef En-Nesyri speelt in La Liga bij Sevilla en is geen basisspeler).

Daarnaast wil ik toch nog de volgende speler vermelden om zeker in de gaten te houden. Abdessamad Ezzelzouli, 20 jaar en speler van Osasuna (huurspeler FC Barcelona). Hij speelt op de (vooral linkse) flank en heeft een geweldige individuele actie in de voeten. Als een wedstrijd volledig op slot ligt of Boufal / Ziyech moest uitvallen, dan hebben ze in Ezzelzouli een potentiële vervanger op de bank zitten.

In de afgelopen wedstrijden stond Marokko (meestal) opgesteld in een 1-4-1-4-1-formatie, met een stijl die gebaseerd is op het creëren van kansen door combinatiespel en pogingen om balbezit te houden in een geduldig systeem.

Zwakkere punten
- Verdedigende fase

Ze spelen met 1 speler in de aanval. Dit wil zeggen dat je tegen Marokko vrijwel gemakkelijk kan opbouwen van achter uit / balbezit te houden. Daarnaast hebben de spelers problemen met het druk te zetten op de tegenstander, wie wel moet doordekken en wie in de ruimte moet blijven zitten. De horizontale ruimtes tussen de verdedigende linies zijn ook vrij groot. Hierdoor kan de tegenstander gebruik maken om aanspeelbaar te zijn in deze vrije ruimtes.


Een interessant voorbeeld van de defensieve opstelling van Marokko. Centraal compact, maar verdedigend niet op 1 lijn (onzeker). Veel ruimte tussen de verdedigende linie en het middenveld. Hier zie je een CV (witte cirkel) het teken geven om aan te sluiten / door te drukken op de vrije tegenstander tussen de linies.


Tegenstander is gemakkelijk aanspeelbaar en kan een voorwaartse beweging maken. Opvallend: een CV moest doordekken op een speler die in de vrije zone staat. Hierdoor is er veel ruimte tussen de CV en vleugelverdediger. Geen onderlinge rugdekking.


Tegenstander kan alleen naar doel lopen. Beide CV’s zijn niet snel en wendbaar en komen dus te laat. Hakimi kan teren op zijn snelheid en proberen deze tegenstander in te halen.

- Aansluiting van het team in een omschakeling

Deze verdediging is kwetsbaar in de rug. Ze zijn er zich van bewust. Hierdoor komt het dat de aansluiting niet vloeiend verloopt. De verdediging heeft de neiging om te blijven hangen terwijl het middenveld hun hogere posities inneemt. Dit gaat een groot probleem vormen voor dit team op het WK. Door deze matige aansluiting ontstaat er een grote (vrije) zone voor de tegenstander. Ze krijgen hier de tijd om de bal aan te nemen, te draaien en een aanvallende actie op te starten. Dit wil zeggen dat het middenveld snel uitgeschakeld zal worden wanneer de tegenstander in de aanval trekt.


Hier zie je 1 CV lager staan dan de verdedigende achterlijn. Tegenstander staat nu al tussen de linies en zijn heel gemakkelijk aanspeelbaar. Ruimte tussen verdedigende linie en middenveld is zeer groot.

- Gebrek aan structuur in het team

Als we naar de vorige wedstrijden gaan kijken dan valt dit meteen op. Marokko moet gaan beslissen of ze een hoge lijn willen vasthouden en de bal hoog willen terugwinnen, of zich willen terugtrekken om de ruimte erachteraan te beschermen. Momenteel doen ze geen van beide op een hoog niveau en zullen ze het zeer moeilijk krijgen wanneer ze tegen sterkere tegenstanders spelen.


Hier proberen ze hoge druk te zetten op de tegenstander. Opvallend: veel ruimte tussen de laatste middenvelder en de verdediging (staan zo laag dat ze zelfs niet te zien zijn op deze foto).


Hier proberen ze een lager blok te zetten. Weer teveel ruimte tussen de verdedigende linie en het middenveld. Met een goede afhakende diepe spits kan je deze linies gemakkelijk doorbreken. Opvallend: flankaanvallers staan vooral in positie maar verdedigen in een later stadium niet.

- Pure afwerking

Ondanks de aanvallende ‘weelde’ van dit Marokko, hebben ze toch problemen om te scoren. Ze hebben veel kansen nodig om een doelpunt te maken. Ze maken te weinig gebruik van de creativiteit van een Ziyech of Boufal. En-Nesyri is wel een leuke diepe spits maar eerder een hardwerkende spits en geen pure afwerker.

Conclusie
Marokko bevindt zich in een lastige groep met België, Kroatië (de finalisten van het vorige toernooi) en Canada (een veelbelovend jong team en gevaarlijke outsider van deze groep). De openingswedstrijd van Marokko eindigde op een 0-0 waardoor alles nog open ligt. Als de Rode Duivels winnen is het al zeker van de volgende ronde.