Ex-jeugdcoach ziet Debast Rode Duivel worden: Hij was zó enorm traag

Ex-jeugdcoach ziet Debast Rode Duivel worden: "Hij was zó enorm traag"

25-11-2022 19:31
2

In bijna een recordtijd is Zeno Debast erin geslaagd om een Rode Duivel te worden. De verdediger van RSC Anderlecht had slechts enkele maanden bij paars-wit nodig om opgeroepen te worden door Roberto Martinez. Dat hij het zover zou schoppen, hadden zijn jeugdtrainers niet verwacht.

Jeugdtrainer Benoit Haegeman ontdekte Debast bij de U15, waar hij hem zag uitblinken in een sterke generatie. "Het was een heel, heel goed team met Mario Stroeykens, Romeo Lavia, Nils De Wilde, Zeno. We wonnen de KDB Cup en Zeno was keizerlijk tijdens dat toernooi, heel clean aan de bal, met een heel goed herstel. Zoals vandaag", vertelt Haegeman bij Mauve TV.

Inmiddels is Debast een verdediger, maar dat wilde hij aanvankelijk niet zijn. "Mijn eerste herinneringen aan Zeno zijn dat hij... erg traag was", lacht Haegeman. "Hij wilde op het middenveld spelen, maar had het echt moeilijk in de eerste meters. Dus besloten we hem achterin te zetten", aldus Haegeman.

En daar is Debast inmiddels volledig doorgebroken. Zag Haegeman ook een Rode Duivel in hem? "Misschien niet. Ik ga niet zeggen dat ik verrast ben, maar ik zou er geen gekke weddenschap over hebben gedaan. Ik zou willen dat hij op het WK speelde, een minuut zou al prachtig zijn", besluit Haegeman.