Canada in een notendop: Davies grote ster, aangevuld met enkele JPL-uitblinkers

Canada in een notendop: Davies grote ster, aangevuld met enkele JPL-uitblinkers

23-11-2022 16:30 Laatste update: 17:30

Laat ons hopen op zeven, maar al zeker drie tegenstanders kijken de Rode Duivels in de ogen op het WK in Qatar. Onder het motto 'keep your friends close, keep your enemies closer' stelt VoetbalPrimeur.be ze graag eventjes kort voor. In een eerste notendop: Canada.

Identikit van Canada
Aantal WK-deelnames: 1 (1986)
Aantal overwinningen op een WK: 0
Huidige FIFA-ranking: 33e

Hun weg richting het WK
In tegenstelling tot de Europese kwalificatiefase verloopt die bij de Concacaf in verschillende fases. In een eerste groepsronde was Canada onderverdeeld met Aruba, Bermuda, de Kaaimaneilanden en Suriname. Ondanks die overweldigende tegenstand bleven Les Rouges foutloos met een doelpuntensaldo van ... 27-1. Als een kind in de snoepwinkel, met andere woorden.

Via een tussenronde, een dubbel gewonnen confrontatie met Haïti, geraakte Canada waar het simpelweg rechtsreeks thuishoort: in de finale groepsfase. Daarin spelen de acht overblijvers elk twee keer tegen elkaar. Enkel de top-drie plaatst zich zonder barrages voor het WK. In die fase, met onder meer Mexico en de Verenigde Staten als opponenten, eindigden de Canadezen als eerste. Een knappe prestatie! Alles samen had het land zo 22 matchen (!) nodig om Qatar te bereiken. 

Sterspeler
The Next Big Thing, zo wordt de verse generatie Canadese voetballers omschreven. Temidden enkele veelbelovende namen springt Alphonso Davies evenwel het nadrukkelijkst in het oog. De linkspoot is de voorbije twee jaar uitgegroeid tot een ware sensatie bij grootmacht Bayern München. Op papier is hij linksachter, maar bij Der Rekordmeister zou je hem eerder als linksvoor kunnen beschouwen. Dankzij zijn snelheid zorgt Davies 90 minuten lang voor verschroeiende rushes vanop zijn flank.

Het Canadese wonderkind was hard op weg om de hemel te bestormen, tot die in januari van dit jaar plots op zijn hoofd viel. Tijdens een onderzoek werd immers een (weliswaar kleine) hartafwijking vastgesteld. Daardoor moest Davies tot en met april aan de kant blijven. Inmiddels liggen die perikelen achter hem, maar ook in aanloop naar het WK achtervolgde de pechduivel hem. Door een blessure was het zelfs lang nagelbijten of hij de openingswedstrijd tegen de Duivels wel zou halen. Uiteindelijk is hem dat toch gelukt. Helaas?

De bondscoach
Een verstokte voetbaltraditie heeft Canada niet, maar de naam John Herdman klinkt in het Noord-Amerikaanse land wel als een klok. De huidige bondscoach was al eens actief op een wereldbeker, maar dan met de ... vrouwenploeg. Bij de dames is Canada immers al jaren één van de toonaangevende landen. Herdman is de eerste coach in de geschiedenis van de sport die op zowel het vrouwen- als mannentoernooi zal aantreden. Aangezien het al 36 jaar geleden is dat Canada nog eens present tekende, liggen de verwachtingen alvast hoog.

Belgische connectie
In de schaduw van Davies komt het gevaar bij Canada voornamelijk van jongens met een Belgisch heden en/of verleden. Club Brugge kan erover meespreken. Met Tajon Buchanan en Cyle Larin ziet het straks twee spelers in het verkeerde kamp zitten. Ook voor de fans van KAA Gent wordt de confrontatie met Canada een fijne. Buffalo's heeft Roberto Martinez niet geselecteerd, maar Jonathan David zou wel één van de Canadese vaandeldragers moeten vormen. Hij hoopt het WK als springplank te gebruiken richting een Europese topclub. En nog in de aanvallende sector: Iké Ugbo, die vooral bij Cercle Brugge bewees een neus voor doelpunten te hebben. Bij KRC Genk kwam die er niet helemaal uit.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie