Tweede megastunt een feit: 'Belgisch' Japan vecht knap terug en verslaat Duitsland

Tweede megastunt een feit: 'Belgisch' Japan vecht knap terug en verslaat Duitsland

23-11-2022 16:01 Laatste update: 16:04
24

Japan heeft woensdagmiddag vriend en vijand verrast door Duitsland met 1-2 te verslaan. De Duitsers waren vrijwel de hele wedstrijd heer en meester, maar moesten twee tegentreffers slikken in een bizarre slotfase. Bij de Aziaten startten Junya Ito (ex-KRC Genk), Wataru Endo en Daichi Kamada (allebei ex-STVV) in de basis.

Duitsland-bondscoach Hansi Flick had een basisplaats over voor Jamal Musiala. Het negentienjarige supertalent stond achter diepste spits Kai Havertz. Bij Japan verschenen er dus enkele oude bekenden aan de aftrap, terwijl Daniel Schmidt (STVV) en Ayase Ueda (Cercle Brugge) op de bank bleven. Duitsland, dat 1610 dagen geleden op het WK in Rusland roemloos ten onder ging in de groepsfase na een nederlaag tegen Zuid-Korea (2-0), begon wat afwachtend. Even leek het zelfs op achterstand te komen. Daizen Maeda schoot de bal achter Neuer, maar deed dat in buitenspelpositie. De Duitsers werden na een kwartier spelen voor het eerst gevaarlijk. Antonio Rüdiger kopte net naast uit een corner. 

Die kans bleek het startschot voor een sterke periode van de Duitsers. Joshua Kimmich zag een afstandschot gepareerd worden door Shuichi Gonda, en Ilkay Gündogan was ook tweemaal dichtbij de openingstreffer. Gonda ging even later in de fout, toen hij wild uitkwam en David Raum onderuit haalde in het strafschopgebied. Gündogan bleef rustig: 1-0. Duitsland kwam via Kai Havertz op slag van rust nog op 2-0, maar hij stond centimeters buitenspel, zo bleek uit de herhaling. 

Onverwachte ommezwaai
Ook na rust was Duitsland heer en meester. Gündogan was in de 60e minuut dichtbij zijn tweede van de middag. De middenvelder ontving de bal na een prachtige aanval, maar schoof hem  tegen de paal. Dat het na 71 minuten nog steeds geen 2-0 stond, mocht een wonder heten. Gonda was tot tweemaal toe op katachtige wijze belangrijk met een redding. 

Wat volgde, was een bizarre slotfase. Japan kreeg twee gigantische kansen, maar stuitte daarbij op Manuel Neuer. Een kwartier voor tijd kwam de ploeg van bondscoach Shigeo Kusomoto toch op gelijke hoogte via Ritsu Doan. Een paar minuten later, vrijwel uit het niets, was het opnieuw raak. Takuma Asano, nota bene speler van het Duitse VfL Bochum, schoot knap binnen na een weergaloze aanname. Duitsland bracht nog Mario Götze, maar dat was te laat. Het is de tweede gigantische stunt van dit WK, nadat Argentinië dinsdag onderuit ging tegen Saudi-Arabië.