Amrabat gelooft in Marokko: Doen voetbaltechnisch niet onder voor België

Amrabat gelooft in Marokko: "Doen voetbaltechnisch niet onder voor België"

22-11-2022 12:40 Laatste update: 23-11-2022 11:05

Tim van Duijn

De Rode Duivels beginnen aan het WK met een match tegen Canada. Nog in de groep spelen ook Marokko en Kroatië hun eerste wedstrijd op het toernooi. Na een periode vol onrust is het Afrikaanse land in rustig vaarwater terecht gekomen. De trainerswissel heeft Marokko veel goed gedaan, zegt Nordin Amrabat, 67-voudig ex-international van Marokko.

Het goede nieuws voor Marokko is dat Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui terug zijn. De twee konden niet door één deur met Vahid Halilhodzic en stelden zich een tijdje niet meer beschikbaar voor Marokko, maar spelen onder zijn opvolger Walid Regragui weer interlands. "Hakim is een van de sterspelers, misschien wel dé sterspeler. Hij heeft binnen het team een hele belangrijke rol en dat realiseert hij zich ook", zegt Amrabat aan VoetbalPrimeur.nl. Nordin is de broer van Sofyan Amrabat, die nog bij Club Brugge speeld. 

"Ziyech heeft de afgelopen periode bij Chelsea niet veel gespeeld, maar is een stylist. Die hebben niet veel ritme nodig. Qua leeftijd (Ziyech is 29, red.) zit hij normaal gesproken op zijn top. Hij heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan en de Champions League gewonnen met een absolute topclub. Ziyech is heel erg belangrijk voor Marokko. Het land verwacht veel van hem, wij allemaal."

Verwachtingen
Wat kan Marokko in een groep met België, Kroatië en Canada? "Ik verwacht heel veel van Marokko, zeker als je kijkt naar de clubs waar de spelers tegenwoordig spelen", zegt Amrabat. "Yassine Bounou (keeper Sevilla, red.) was vorig jaar de beste keeper van Spanje en met Noussair Mazraoui en Achraf Hakimi hebben we twee rechtsbacks van wereldtop die in de basis staan bij hun clubs Bayern München en Paris Saint-Germain."

"Nayef Aguerd is voor veertig miljoen euro naar West Ham United gegaan. Romain Saïss speelde de afgelopen vijf jaar bij Wolverhampton Wanderers en speelt nu bij Besiktas. Ook mijn broertje is in goede doen en kent het klappen van de zweep. Voorin hebben we Hakim Ziyech, Sofiane Boufal en Youssef En-Nesyri. Kwalitatief staat er echt een goed team. Als we als team en als eenheid opereren, denk ik dat we echt ver kunnen komen."

Over bondscoach Regragui is Amrabat erg te spreken. Onder hem is er het nodige veranderd bij Marokko. "Dat was meteen te zien tegen Chili en Paraguay. De organisatie en het spel zijn veel beter en het is een stuk compacter. Onder de vorige bondscoach was het soms een gatenkaas en werd veel meer de lange bal gespeeld. Tegen Amerika (2 juni, 3-0 Amerika, red.) wist ik echt niet wat ik zag. In balbezit wordt er goed positiespel gespeeld en dat komt weer door de goede veldbezetting en beweging van de spelers in de halfspaces. Ik ben blij dat ze de oude trainer de laan uit hebben gestuurd. Onder hem zou Marokko niet ver komen, maar met deze trainer en de spelers die er nu zijn heb ik daar veel vertrouwen in. Het is nu veel dynamischer en leuker om naar te kijken."

Kiezen voor Marokko
"Het Marokkaanse voetbal heeft de afgelopen tien jaar reuzenstappen gezet. Niet alleen qua organisatie, maar ook qua trainingsfaciliteiten", zegt Amrabat, die ziet dat steeds meer spelers voor Marokko kiezen. Onder meer Bilal El Khannous van KRC Genk en Anass Zaroury (Burnley) kozen niet voor de Rode Duivels, maar voor Marokko. "Marokko is een voetbalgek land. Als je een speler binnen wilt halen, hoef je hem bij wijze van spreken alleen uit te nodigen voor een wedstrijd van het nationale elftal."

"Zodra ze de sfeer proeven en faciliteiten zien, zijn ze verkocht. Ik heb al eens gezegd dat de Europese Marokkanen ook allemaal voor Marokko kiezen. Mohamed Ihattaren is de enige uitzondering, die koos wel voor Nederland. Als Marokko het nog een keer probeert en Ihattaren uitnodigt, raakt hij zo gemotiveerd dat hij keihard gaat werken en zijn carrière weer op de rails krijgt."

Amrabat zei het al even: hij verwacht op het WK veel van Marokko. "De verwachtingen zijn altijd hoog, maar het blijft lastig omdat de trainer net drie maanden in dienst is en weinig tijd gehad heeft om zijn systeem erin te slijpen. Marokko heeft heel veel kwaliteit, maar een minpuntje is dat we met Kroatië en België in een hele sterke poule zitten, twee toptienlanden. Voetbaltechnisch doen we echt niet onder voor die landen, maar in het hedendaagse topvoetbal komt er meer bij kijken

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s