Nederland begint moeizaam aan het WK, maar het verslaat wel Senegal

Nederland begint moeizaam aan het WK, maar het verslaat wel Senegal

21-11-2022 19:02

Het Nederlands elftal is het WK in Qatar begonnen met een benauwde overwinning op Senegal. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal moest diep gaan en slaakte een zucht van verlichting toen Cody Gakpo en Davy Klaassen vlak voor tijd voor de verlossing zorgden: 0-2.

De basisopstelling van het Nederlands elftal was zondag al grotendeels uitgelekt. Niet Remko Pasveer of Justin Bijlow, maar Andries Noppert is op het WK de eerste keeper van het Nederlands elftal. De doelman van Heerenveen vierde in Qatar zijn debuut voor Oranje. En verder startte Vincent Janssen van Royal Antwerp FC voor de nog niet geheel fitte Memphis Depay en waren er basisplaatsen voor onder meer Matthijs de Ligt, Steven Berghuis, Steven Bergwijn en Cody Gakpo. Noa Lang van Club Brugge stond niet in de ploeg. 

Hoewel Nederland op vooraf als favoriet werd bestempeld, moest het vanaf de eerste minuut waakzaam zijn voor het gevaar van Senegal. De Ligt, die Jurriën Timber uit de basis hield, werd al snel verrast door Boulaye Dia, de vervanger van Sadio Mané. De eerste grote kans voor Oranje was daarna voor Bergwijn. De alarmbellen gingen nog niet af, maar Senegal werd na de kans voor Bergwijn wel steeds dreigender en dat was een teken aan de wand.

Het fysiek sterke Senegal leek veel in het werk te stellen om Frenkie de Jong te neutraliseren. De middenvelder van FC Barcelona was slordig in de eerste helft en maakte meerdere foutjes, daarnaast miste hij dé kans om Nederland na een kleine twintig minuten op voorsprong te zetten. De Jong kwam na goed werk van Bergwijn oog-in-oog te staan met Edouard Mendy, maar nam te veel tijd.

Op de kans van De Jong na was Nederland aanvallend onmachtig. Niet voor niets werd Memphis al voor de rust van de bank gestuurd om warm te lopen. Achterin had Senegal, dat maar dreigend bleef, het keurig voor elkaar. Uit een corner van Gakpo kreeg aanvoerder Virgil van Dijk kort na rust een grote kopkans op 1-0. Daarna moest Oranje-debutant Noppert een belangrijke redding verrichten om Senegal van scoren te houden. Omdat er veel misging bij Nederland, moest de doelman van sc Heerenveen daarna weer reddend optreden. Zorgen waren er rond De Ligt, die geel kreeg na een charge op de pijlsnelle Sarr, waar hij het de hele wedstrijd moeilijk mee had.

Goudhaantjes Gakpo, Noppert en Klaassen
Van Gaal had ondertussen genoeg gezien en bracht Memphis voor Janssen, om in een soort slotoffensief ook Teun Koopmeiners en Davy Klaassen in te brengen, in de hoop om de 1-0 te forceren. Nederland moest er heel diep voor gaan en leek zich stuk te bijten, maar uit een voorzet van De Jong maakte Gakpo de 0-1. Weer met een kopbal, zoals Robin van Persie het WK van 2014 ook opende met een fenomenale kopbal tegen Spanje.

De goal van Gakpo zorgde zichtbaar voor veel opluchting, maar Senegal gaf zich niet gewonnen en kreeg daarna een grote kans op 1-1, ware het niet dat Noppert die met een katachtige reflex wist te voorkomen. En dus gaat na afloop niet alleen lof uit naar matchwinner Gakpo, maar ook naar De Toren van Joure, die terug kan kijken op een uitstekend debuut voor het Nederlands elftal. In de acht minuten blessuretijd (!) besliste Klaassen de wedstrijd met de 0-2.

Oranje speelt aanstaande vrijdag de tweede groepswedstrijd tegen Ecuador. Senegal mag het in de volgende match gaan opnemen tegen Qatar.