Engeland kent geen problemen en begint het WK met zesklapper tegen Iran

21-11-2022 16:12 Laatste update: 16:15
5

Engeland heeft de eerste wedstrijd op het WK zonder kleerscheuren kunnen afwerken. The Three Lions kenden geen enkele problemen met Iran en wonnen met maar liefst 6-2.

Na een stil protest van de Iranese internationals tijdens het volkslied, vanwege de aanhoudende onlusten tegen het regime in eigen land, was het tijd voor voetbal in het Khalifa International Stadium. Lang kon doelman Alireza Beiranvand (ex-Royal Antwerp FC) er niet van genieten: de ervaren doelman klapte snoeihard op een medespeler, besloot na een minutenlange blessurebehandeling door te spelen, maar moest zich uiteindelijk toch laten wisselen.

Voor Engeland verliep de WK-start beter. Opvallend genoeg was Harry Maguire, geen basisspeler meer onder Manchester United-manager Erik ten Hag, de gevaarlijkste man aan Engelse kant. Zo kopte hij een bal tegen de lat. Twee minuten later, in de 35ste minuut, was het alsnog raak. Bellingham kopte een bal zeer fraai in de lange hoek: 1-0.

Dat was het startschot voor een productieve tien minuten van Engeland, want nog voor rust maakten Saka en Sterling de 2-0 en 3-0. Maguire gaf de assist bij de treffer van Saka. In de daaropvolgende blessuretijd van liefst veertien minuten - waarschijnlijk een WK-record - werd niet meer gescoord. Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh werd in de rust gewisseld.

Doelpuntenfestival
In de tweede helft bleven de goals maar komen. Engeland leek zichzelf en Iran aanvankelijk in slaap te susen, maar Saka zorgde voor leven in de brouwerij met de 4-1. Niet veel later redde Iran uit het niets de eer: FC Porto-spits Mehdi Taremi rondde af via de onderkant van de lat na een assist van Charleroi-man Gholizadeh.

Vervolgens was het tijd voor de invallers van Engeland om zich te laten gelden. Rashford stond 49 seconden in het veld toen hij de 5-1 liet aantekenen, gevolgd door de 6-1 van Grealish. Zij gaven de eclatante zege van de Engelsen een nog fraaier aanzien. Aan het einde van de wedstrijd werd nog tien minuten bijgetrokken, waardoor er in totaal 26 minuten (!) blessuretijd werd gespeeld in Al-Rayyan. Daarin viel nog één goal: Taremi maakte de 6-2 vanaf de penaltystip.