VP’s Elf v/d Heenronde, linksbuiten: zevental daagt assistenkoning Trésor uit

VP’s Elf v/d Heenronde, linksbuiten: zevental daagt assistenkoning Trésor uit

21-11-2022 11:00 Laatste update: 22-11-2022 21:08
12

De lokroep van het WK heeft een einde gemaakt aan de heenronde van de Jupiler Pro League. Vroeger dan ooit heeft die haar poorten gesloten voor een voorbarige winterstop. Dit jaar deelt VoetbalPrimeur.be dus geen elf kerstpakjes, maar Sinterklaas-geschenken uit! Tijd voor VP’s Elf van de Heenronde, met in deze aflevering de zoektocht naar de beste linksbuiten.

De technische staf van VP.be stuurt haar elf klasbakken in een 4-3-3-formatie de wei in. Elke aflevering stellen we een selectie voor van beste kandidaten per positie. Daarna is het aan jou, lezer van VP, om (deels) de knoop te helpen doorhakken. Dat doe je door onderaan te stemmen via de poll. Op het einde van de rit worden de beste elf gekozen op basis van de stemmen van de redactie (50%) en de stemmen van de lezers (50%).

Simon Adingra (Union Saint-Gilloise)
Van zijn allereerste minuten was iedereen het er roerend over eens: deze Ivoriaan zou Karel Geraerts en co veel kunnen bijbrengen. Tactisch valt er zeker nog wat aan bij te slijpen, maar met zijn snedige versnellingen en explosieve dribbels doet Adingra nu al menig tegenstander pijn. Oók met efficiëntie trouwens, want vier doelpunten en drie assists zijn lang niet slecht, gelijkaardig aan voorganger Kaoru Mitoma bijvoorbeeld. Die zet zich dezer dagen door in de Premier League …

Michel-Ange Balikwisha (Royal Antwerp FC)
Na een aanpassingsjaar zou de belofte-international zich dit seizoen helemaal op de voorgrond plaatsen bij The Great Old. De zomermaanden waren alvast zeer veelbelovend. Balikwisha pakt uit met enkele fantastische acties en dito treffers. Net toen zijn hoogvorm bereikt was, viel hij echter jammerlijk uit. De laatste weken vierde Mickey zijn wederoptreden, met de nodige basisplaatsen, maar zonder al te veel uitschieters. Niettemin een springplank voor een ijzersterke terugronde?

Alieu Fadera (SV Zulte Waregem)
Daar is ‘ie dan, de eerste Essevee’er met een nominatie voor onze VP Elf! Nu en dan is het huilen met de pet op aan de Gaverbeek, maar Fadera is één van de zeldzame lichtpuntjes. De 21-jarige Gambiaan is een type dat recht door zee gaat: bal aannemen, tegenstrever opzoeken en zo snel mogelijk proberen passeren. Tussendoor kruidt hij zijn spel af en toe met een (fraai) doelpuntje, al liet Fadera ook al enkele opzichtige missers noteren.

Dorgeles Nene (KVC Westerlo)
Een Fadera-achtig type, al teert de versie uit de Kempen nog meer op zijn snelheid. Hoewel Jonas De Roeck nog spaarzaam met hem omspringt, zorgt ‘Nene’ (eigenlijk zijn voornaam) telkens voor vonken en vuur wanneer hij op het terrein verschijnt. Het spectaculaire voetbal van Westel is hem op het lijf geschreven. Nu al staat zijn teller op vijf rozen, lang niet verkeerd voor een negentienjarige die zijn eerste pasjes zet in het Belgische voetbal.

Faïz Selemani (KV Kortrijk)
De nukkige flankaanvaller haalt nog niet het niveau van vorig seizoen, toen hij KVK eigenhandig boven water hield. Hoogstwaarschijnlijk bracht die afgeketste transfer naar KRC Genk een flinke klap toe aan de moraal. Daardoor pikte Selemani nog net iets meer zijn wedstrijdjes eruit dan voorheen. Als de Comorees in zijn dagje is, valt hij echter nauwelijks af te stoppen.

Kamal Sowah (Club Brugge)
Eerlijk is eerlijk, onder Carl Hoefkens vertolkt Sowah niet echt de rol van linksbuiten, maar doet hij eerder dienst als zwervende tweede spits rond Ferran Jutglá. In een klassieke 4-3-3 zou een plek op linksvoor hem echter niet misstaan. Vormpeil overstijgt immers tactische richtlijnen! Op dat vlak kan niemand klagen over Sowah, die vanop de vertreklijst plots van levensbelangrijke is geworden, niet in het minst in de Champions League. Aanvaller én verdediger in één persoon.

Jon Dagur Thorsteinsson (OH Leuven)
Een ietwat speciaal karakter, zo werd de IJslander omschreven bij zijn komst naar Den Dreef. Dat is ook gebleken in zijn wittebroodsmaanden. Op het veld lost Thorsteinsson situaties wel eens anders op dan de gemiddelde voetballer en ook zijn vieringen durven onorthodox te zijn. Bovenal kan de aanvaller echter uitstekend voetballen. Die goeie voeten zouden net iets vaker moeten resulteren in kurkdroge statistieken, want met drie doelpunten en geen enkele assist weet je scouts nog moeilijk te overtuigen.

Mike Trésor (KRC Genk)
Hou het beste voor het laatste! Auteur van een geweldige heenronde binnen het bijzonder soepel draaiende geheel van Wouter Vrancken. Met dank aan zijn fenomenale traptechniek doet de opponent het in z’n broek telkens wanneer Trésor kan aanleggen, zeker vanop stilstaande fase. Ook in het lopende spel beschikt onze landgenoot over een puntgave balbehandeling. Als je bij 18 van de 45 competitietreffers betrokken bent, valt je invloed op de Genkse hausse niet te onderschatten. En zeggen dat Trésor vorig seizoen nog als ontgoocheling werd bestempeld …