'Nederland zwicht voor sancties Qatar & laat Van Dijk zonder One Love-band spelen'

'Nederland zwicht voor sancties Qatar & laat Van Dijk zonder One Love-band spelen'

21-11-2022 10:27
66

Virgil van Dijk gaat toch niet spelen met de One Love-aanvoerdersband. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft in samenspraak met de aanvoerder en de staf besloten om vanwege de sancties van de FIFA de band niet te dragen. Zo zou de speler die de band om heeft aan het begin van het duel een gele kaart krijgen.

Van Dijk gaf eerder aan dat hij de band zelf wil dragen. "Dat is wel het idee ja. Dat hebben we afgesproken, maar door de sancties zullen we moeten bespreken wat we gaan doen", vertelde de verdediger bij de NOS. Ook Harry Kane, aanvoerder van Engeland, sprak zich uit over het dragen van de One Love-band. Wat de Engelsman van Tottenham Hotspur gaat doen is nog onbeken.

De KNVB kiest dus voor het niet inzetten van de band, vanwege de kans op een gele kaart als scheidsrechters de band zien. Als Van Dijk elke wedstrijd een gele kaart zou krijgen dan is hij na twee duels al geschorst en mist hij naar alle waarschijnlijkheid ook een kwartfinale. Het risico dat de aanvoerder loopt op een rode kaart en een directe schorsing is dan nog niet eens bekeken.

De KNVB liet in een statement het volgende weten over de keuze. "We betreuren het ten zeerste dat het niet gelukt is om gezamenlijk tot een redelijke oplossing te komen", vertelt de bond in en statement aan De Telegraaf. "Wij staan voor de OneLove boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart als UEFA werkgroep, KNVB en als team moeten besluiten om af te zien van ons plan."

Wat met België
Het is nu uitkijken hoe andere landen gaan reageren. Ook Eden Hazard en België hadden voor het toernooi gekozen om de band te dragen. Die kar lijkt stilaan gekeerd te zijn. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s