De herfstbalans: alles wat koning Vrancken aanraakt, verandert in Genks goud

De herfstbalans: alles wat koning Vrancken aanraakt, verandert in Genks goud

20-11-2022 12:00
2

Traditiegetrouw staat de overgang van oud naar nieuw synoniem voor de winterstop in het voetbal, maar anno 2022 spreken we van een herfststop. Door de bijzondere timing van het WK in Qatar krijgen de clubbestuurders uit de Jupiler Pro League een maand de tijd om deel twee van het seizoen voor te bereiden. Welke zaken staan al op punt bij onze topclubs en wat is voor verbetering vatbaar? VoetbalPrimeur.be maakt de herfstbalans op, ten slotte bij KRC Genk.

Positie na de heenronde: 1e plaats met 46 punten
Doelpuntensaldo: 45 voor, 15 tegen
Topschutter(s): Paul Onuachu (13)
Assistenkoning: Mike Trésor (13)
Aantal clean sheets: 5

In een notendop
Ongelooflijk/historisch/verbluffend/fantastisch: kies zelf maar jouw adjectief naar keuze. Wat een heenronde heeft Genk gedraaid!!! En zeggen dat het allemaal begon met een ontnuchterende galamatch tegen AEK Athene en een onterechte nederlaag in Jan Breydel op speeldag één … Kersvers trainer Wouter Vrancken ging er echter niet door twijfelen, wel integendeel. Gelukkig maar, want nadien zou Genk een ongeziene 46 op 48 neerzetten. Die waanzinnige reeks wordt uiteraard onderstreept door een hele resem donkergroene parameters. Meeste doelpunten gemaakt? Genk. De topschutter? Van Genk. Assistenkoning? Van Genk. Maar bovenal, welke ploeg toverde wekelijks het mooiste voetbal op de grasmat? Genk!

Hoogtepunt
0-2-zege op Anderlecht om de WK-onderbreking in te duiken

Dieptepunt
0-0-gelijkspel in de Limburgse derby met Sint-Truiden

Wat loopt er al goed?
Heb je even? Hoe Vrancken in amper enkele weken voorbereiding zijn inmiddels gekende automatismen heeft ingeslepen in de huidige koploper, is een bewijs van puur vakmanschap. Onze landgenoot wordt terecht geroemd voor zijn aandeel in de Genkse hoogconjunctuur. Wat hem zo speciaal maakt? Tussen de spelers staan en gewoonweg normaal doen, klinkt het vaak. Die aanpak blijkt deze Genkse kern als een fluwelen handschoen te passen. De spelvreugde spat ervan af, in alle geledingen van het elftal. Als zelfs je rechtsback, Daniel Muñoz, vijf keer weet te scoren, dan weet je het wel.

Het mag duidelijk zijn: individueel beschikt Genk over een heel blik aan troefkaarten. De twee backs spelen, zoals gezegd, haast als vleugelaanvallers. Centraal op het midden haalt Bryan Heynen een weergaloos niveau. Zijn niet-selectie voor het WK zal hem enkel motiveren om daar na Nieuwjaar nóg een schepje bovenop te doen. En voorin excelleren Joseph Paintsil, Onuachu en Trésor. Bovendien stelde Vrancken een uitstekende mix samen van jong, aanstormend geweld (denk aan Bilal El Khannouss) met jongens die stilaan het klappen van de zweep kennen in de JPL. En straks komt Luca Oyen nog terug ook. Moet er nog titelhoop zijn?

Wat moet beter?
In één klassement staat Genk niét bovenaan: het aantal keren dat het de netten schoon wist te houden. Dat is echter een neveneffect van zijn spelfilosofie dat Vrancken er graag bijneemt. Nee, als de Limburgers ergens doorheen het seizoen met de bibber zullen zitten, lijkt het aan het einde van deze WK-onderbreking te zijn. Komen ze daar even sterk uit als voordien? De wintermercato belooft een bijzonder interessante denkoefening te worden. Dit Genk heeft bewezen ruim voldoende gewapend te zijn om de titel te veroveren, maar wat als pakweg Antwerp en Club Brugge straks nog eens uithalen op de transfermarkt? Kan Dimitri De Condé zich dan bedwingen? De impact van nieuwkomers op een spelersgroep valt op voorhand namelijk nooit helemaal in te schatten …