Herfstbalans: Union nóg straffer dan onder Mazzu, titeldruk nu langer weghouden

Herfstbalans: Union nóg straffer dan onder Mazzu, titeldruk nu langer weghouden

19-11-2022 15:00 Laatste update: 17:00
6

Traditiegetrouw staat de overgang van oud naar nieuw synoniem voor de winterstop in het voetbal, maar anno 2022 spreken we van een herfststop. Door de bijzondere timing van het WK in Qatar krijgen de clubbestuurders uit de Jupiler Pro League een maand de tijd om deel twee van het seizoen voor te bereiden. Welke zaken staan al op punt bij onze topclubs en wat is voor verbetering vatbaar? VoetbalPrimeur.be maakt de herfstbalans op, ditmaal bij Union Saint-Gilloise.

Positie na de heenronde: 2e plaats met 36 punten
Doelpuntensaldo: 35 voor, 22 tegen
Topschutter(s): Dante Vanzeir (8)
Assistenkoning: Teddy Teuma (6)
Aantal clean sheets: 3

In een notendop
Wie de loftrompet na het (bijna-)sprookjesjaar had opgeborgen, moest al snel weer richting zolder. Onder Karel Geraerts presteert Union minstens even straf dan onder de alomgeroemde Felice Mazzu. Mét sprankelender voetbal, bovendien. Geraerts vertrekt meer vanuit balbezit en wil ook van achteruit verzorgde opbouw zien. Daardoor moet Anthony Moris zich wat vaker omdraaien, maar voorin is Union dan weer veel onvoorspelbaarder. Aangezien de laatste nederlaag inmiddels dateert van 11 september (thuis tegen KRC Genk in de slotminuut), sloop de vicekampioen de voorbije weken geruisloos naar de tweede stek. Fraai!

Hoogtepunt
2-2-gelijkspel tegen Club Brugge, nadat Union na een kwartier 0-2 achter kwam én met tien man viel

Dieptepunt
3-0-nederlaag bij KV Mechelen

Wat loopt er al goed?
Geen ploeg in de JPL staat mentaal sterker in haar schoenen, daar steken wij onze beide handen voor in het vuur. Zowel Europees als in eigen land demonstreerde Union meermaals een ongelooflijke veerkracht. Met rasechte winnaars als Christian Burgess en Teddy Teuma in de gelederen én het unieke, sfeervolle Dudenpark als decor hoeft dat ook niet te verbazen. Achterstanden ombuigen hebben Les Unionistes gaandeweg tot een kunst verheven. De mayonaise pakt ook uitstekend met trainer Geraerts, die zijn eigenheid behouden heeft na zijn promotie.

Het leek waanzin, maar het zou zomaar kunnen dat Union straks voor de tweede keer op rij een hand uitreikt naar de landstitel. Voorin beschikt het team nu over meer variatie dan vorig seizoen, toen alles stond of viel met het spitsenduo Deniz Undav-Dante Vanzeir. Die laatste is gebleven, maar weet met Simon Adingra, Victor Boniface, Dennis Eckert en Gustaf Nilsson maatjes met uiteenlopende profielen aan zijn zijde. Ook het vertrek van Casper Nielsen, die andere smaakmaker, liet zich minder voelen dan voorspeld. Een pluim op de hoed voor het scoutings- en transferapparaat van Union.

Wat moet beter?
Je durft het bijna niet uit te spreken, maar alles staat op punt om het sprookje een jaar na dato wél tot een 'en ze leefden nog lang en gelukkig' te promoveren, al bleek Genk in de heenronde duidelijk nóg indrukwekkender op dreef. Twee kanttekeningen bij Union, evenwel. Eén: zal het (knappe) Europese verhaal na Nieuwjaar niet nét dat tikkeltje te veel punten kosten? De rek blijft namelijk niet eeuwig in een elastiek zitten. Twee: kan Union om met de titeldruk, zeker na de mislukte afloop van vorig seizoen? Als de Brusselaars bovenin blijven meedraaien, zal het gewicht vroeg of laat weer op de schouders vallen. Zo lang mogelijk in de schaduw van Genk en co blijven vertoeven, dat lijkt een aangewezen tip.