Herfstbalans: Antwerp doofde uit na 30/30, exit Nainggolan schreeuwt om genie

Herfstbalans: Antwerp doofde uit na 30/30, exit Nainggolan schreeuwt om genie

18-11-2022 16:30 Laatste update: 20:00
10

Traditiegetrouw staat de overgang van oud naar nieuw synoniem voor de winterstop in het voetbal, maar anno 2022 spreken we van een herfststop. Door de bijzondere timing van het WK in Qatar krijgen de clubbestuurders uit de Jupiler Pro League een maand de tijd om deel twee van het seizoen voor te bereiden. Welke zaken staan al op punt bij onze topclubs en wat is voor verbetering vatbaar? VoetbalPrimeur.be maakt de herfstbalans op, ditmaal bij Royal Antwerp FC.

Positie na de heenronde: 3e plaats met 35 punten
Doelpuntensaldo: 30 voor, 17 tegen
Topschutter(s): Vincent Janssen (9)
Assistenkoning: Jurgen Ekkelenkamp (5)
Aantal clean sheets: 8

In een notendop
De aanstelling van eerst Marc Overmars en later Mark van Bommel verraadde de grenzeloze ambitie van Paul Gheysens eens te meer: vanaf nu mikt Antwerp resoluut op de titel. Van plankenkoorts bleek geen sprake, want The Great Old opende het seizoen als een hogesnelheidstrein. Na een fenomenale 30 op 30 volgde echter de ontnuchtering, want sinds die eerste nederlaag op KV Kortrijk (2-1) volgden slechts twee zeges meer in acht duels. Het syndroom-van-Bommel? Het zou niet helemaal terecht zijn om voluit naar de trainer te wijzen. Wat wel vast staat, is dat een groot gedeelte van de subjectieve én objectieve waarnemers pakweg eind september niet verwacht had dat er aan na de heenronde nog enige twijfel zou heersen over deelname aan de Champions Play-Off. Die is er nu wel degelijk ….

Hoogtepunt
4-2-zege tegen Union Saint-Gilloise

Dieptepunt
3-0-nederlaag op Standard Luik

Wat loopt er al goed?
Over de ruggengraat van zijn elftal heeft Van Bommel weinig reden tot klagen. Voorin heeft Vincent Janssen zich na een (fysiek) lastig begin volledig doorgezet. Daarnaast staat vooral de organisatie in de verdedigende as op punt. Alhassan Yusuf loopt alles kapot op het middenveld en achterin houdt het complementaire duo Toby AlderweireldWilliam Pacho het slot eenvoudig op de deur. Als een tegenstander die dan toch eens op een kier weet te zetten, gooit Jean Butez die meestal onherroepelijk dicht. Met een goeie aanval win je wedstrijden, met een goeie verdediging win je prijzen, wordt wel eens gezegd.

Wat moet beter?
De benzinetank zit goed gevuld, maar de vonk om de ontsteking te veroorzaken, die durft al eens ontbreken. Zelfs tijdens die fantastische winstreeks van tien partijen op rij slaagde Antwerp er zelden in om de andere ploeg van het kastje naar de muur te spelen. Toen al werd geopperd: wacht tot de grote clubs hen in de ogen kijken, dan zullen we de kracht van deze jongens pas écht leren kennen. Het zwaartepunt van de heenronde van Stamnummer Eén lag immers op de laatste zes speeldagen. Net in die toppers ging het elftal van Van Bommel kopje onder. Kansloze nederlaag op Sclessin, thuis een lesje in efficiënte gekregen van het ongenaakbare (?) Genk en gelijke spelen tegen Anderlecht en Club … Een vrolijk vooruitzicht richting Play-Offs bieden die resultaten toch niet.

Daarbovenop zou Radja Nainggolan Radja Nainggolan niet zijn, mocht hij daar geen extra laagje kopzorgen aan toevoegen. Na het vape- én rijbewijsincident (te veel) heeft Gheysens de knoop doorgehakt: het Antwerpse woelwater moet zo snel mogelijk van de loonlijst geschrapt worden. Daar valt nauwelijks wat tegen in te brengen, al mogen Overmars en co niet uit het oog verliezen dat Nainggolan als één van de weinigen in de huidige kern dat speciale vonkje kon overbrengen. Aan creativiteit en onvoorspelbaarheid schort het namelijk, zeker in vergelijking met een Genk of Club Brugge. In de wintermercato lijken ‘spelmaker’, ‘dribbelkont’ en ‘genialiteit’ dan ook geschikte zoektermen voor de scouting.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie