Rode Duivels opgelet: Huisanalist ziet in El Khannouss een jonge De Bruyne

Rode Duivels opgelet: Huisanalist ziet in El Khannouss een jonge De Bruyne

18-11-2022 19:00
11

Wat draait KRC Genk goed dit seizoen. Met een 45 op 51 staat KRC Genk bovenaan het klassement. Één van de opvallende spelers bij dit KRC Genk is de jongeling Bilal El Khannouss. Huisanalist Andy Mulders neemt het talent onder de loep.

Het Marokkaans talent van KRC Genk werd ook opgeroepen door de Marokkaanse Bondscoach Walid Regragui om deel uit te maken van de nationale selectie op het WK 2022 in Qatar. Maar wie is deze jongen? Vanwaar komt hij en waarom wordt hij opgeroepen voor de Marokkaanse nationale ploeg.

Spelersprofiel
Naam: Bilal El Khannouss
Nationaliteit: Marokkaans
Geboortedatum: 10-05-2004
Positie: Middenvelder (positie 8 / positie 10)
Voorkeursvoet: Rechts
Vorige club(s): RSCA jeugd (2009-2019: U6 – U15), KRC Genk U18, KRC Genk U21

Stijl van spelen
Bilal El Khannouss heeft een uitstekende balbehandeling (technisch uitstekend) en een zeer goed spelinzicht. Dit koppelt hij ook nog aan een zeer goed loopvermogen. Als we naar zijn statistieken gaan kijken dan blijft dat hij ook een geweldiger ‘passer’ is. Komt veelal aan de 90% correcte passing, daarbij een goede eindpassing. Daarbij komt ook nog eens het lef en zelfvertrouwen in eigen kunnen.

Als ik dit allemaal samen neem kan ik hem vergelijken met een jonge Kevin De Bruyne (al probeer ik hier voorzichtig in te zijn).

Positieve punten
Hier komt zijn kracht naar boven. Hij is zeer comfortabel aan de bal. En dit gekoppeld aan zijn loopvermogen maakt van hem een zeer gevaarlijke speler in de omschakeling en in de eindfase. Ik ga dit proberen te verduidelijken met enkele beelden…


Hier een voorbeeld van zijn inzicht: Hij speelt de bal in naar de flankaanvaller en scant de vrije aanvallende ruimte.


Hij ziet dat er ruimte is op de linkse flank en hij duikt hierin.


Door zijn technische vaardigheden en uitstekende balbehandeling staat hij meteen direct achter de bal, waardoor hij onvoorspelbaar gaat worden (buiten om gaan, naar binnen komen, directe passing, individuele actie aangaan,…)


Hij zet de tegenstander op het verkeerde been en creëert hierdoor ruimte voor zichzelf.


En kiest hier voor een trap naar doel.


Nog een voorbeeld van zijn sterkte in de omschakeling: zijn uitstekende positiekeuze, handelingssnelheid en bal technische vaardigheden. Hij staat hier (volledig vrij) tussen de linies van de tegenstander. Hij mag de bal ontvangen van een medespeler en kan direct draaien.


Je kan hier zien dat de pass niet perfect over de grond is, maar Bilal verwerkt deze perfect in één tijd (bal ligt direct goed om een voorwaartse actie te ondernemen).


Hij heeft de ruimte gezien en geeft een pass (met de nodige flair) in de vrije ruimte.


De pass komt perfect aan en de medespeler kan direct aan een aanvallende actie beginnen.


Een voorbeeld van zijn ‘functionele techniek’. Hier draait hij weg van zijn rechtstreekse tegenstander.


Hij ziet een medespeler gebruik maken van de ruimte in de rug van de tegenstander. Met een ‘hakje’ speelt hij de bal (met de juiste snelheid) in de vrije ruimte en de opkomende vleugelverdediger kan de vrije ruimte inlopen.


Zoals je hier kan zien komt de bal perfect in de loop van de vleugelverdediger, die direct aan een aanvallende actie kan beginnen.


Een voorbeeld van het inzicht en de zeer goede passing in het midden van het veld.


Nog een voorbeeld van zijn (functionele) techniek. Een medespeler van Bilal onderschept de bal en de bal komt bij Bilal terecht. Hij scant de ruimte en hij ‘voelt’ een tegenstander in zijn rug komen.


Hij is voorbereid op de druk van de tegenstander en kan hierop anticiperen.


Door zijn techniek en balbehandeling kan hij gemakkelijk wegdraaien van zijn tegenstander (die op het verkeerde been wordt gezet).


Als laatste de bekende fase uit de laatste wedstrijd tegen RSC Anderlecht. Hier ontvangt hij de bal en draait weg van zijn rechtstreekse tegenstander…


…hij draait weg maar de bal ‘lijkt’ te ver van zijn voet…


… maar door zijn handelingssnelheid, zijn denken en technische uitvoering kan hij de controle behouden over de bal en de situatie…


… zoekt de combinatie met een centrale middenvelder (hierdoor heeft hij de kans om het speelveld te scannen en ziet de vrije ruimte aan de andere zijde)…


… hij mag de bal terug ontvangen en heeft al gezien dat de rechtse vleugelverdediger van KRC Genk de aanvallende loopbeweging maakt in de vrije ruimte…


… om de snelheid in het spel te houden moet de bal tussen de twee CV’s van RSCA gespeeld worden…


… de bal komt perfect in de ruimte en de vleugelverdediger van KRC Genk kan de bal in één tijd meenemen en een dreigende actie ondergaan…

Werkpunten
- Lichamelijke ontwikkeling (/ zijn body)

Als we naar het lichamelijk profiel gaan kijken van Bilal dan valt meteen zijn tengere body op. Ondanks zijn tengere body is hij toch in staat om onderlinge duels te winnen. Dit doet hij vooral op basis van wendbaarheid en inzicht (anticiperen voor het onderlinge duel). Maar om een stap hoger te gaan (Premier League, La Liga, Bundesliga) moet hij werken aan zijn fysieke eigenschappen. Maar hier heeft hij natuurlijk nog alle tijd voor!

- Defensieve omschakelingen

Ik heb hem verschillende keren live mogen bekijken bij KRC Genk U21. Bilal is een creatieve speler die de vrijheid kreeg van zijn coach. Het viel wel op dat hij in de defensieve omschakelingen te laat anticipeerde op de aanvallende situaties van de tegenstander. Maar dit compenseert hij wel met zijn aanvallende kwaliteiten.

- Zijn statistieken in de eindfase

Zoals we hieronder kunnen zien heeft hij degelijke statistieken, maar nog niet uitstekend. Als we alleen naar de statistieken gaan kijken dan creëert hij te weinig kansen en scoort hij te weinig. Maar onderneemt hij ook te weinig in de eindfase. Zijn passing in het midden van het veld zijn uitstekend en nauwkeurig.

Met zijn kwaliteiten (maar vooral zijn potentiële kwaliteiten) gaan deze cijfers (al dan niet binnenkort) hoger gaan liggen. Hij is tenslotte nog maar 18 jaar en heeft hij nog de tijd om te groeien. Een speler met veel potentieel!

Conclusie
Bilal El Khannouss is bezig aan zijn eerste seizoen als basisspeler bij een eerste elftal. Hij heeft al zeer mooie dingen laten zien bij de fiere leider in de Jupiler Pro League. Hij wordt niet voor niets opgeroepen om Marokko te vertegenwoordigen bij het volgende WK. Hopelijk krijgt hij tijdens dit WK wat speelminuten, zodat de rest van de wereld ook kennis kan maken met deze jonge Marokkaanse speler (voor diegene die Bilal nog niet kennen natuurlijk). Laten we enkel hopen dat hij niet schittert tegen de Rode Duivels.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie