Reactie na berichtgeving over 'nepsupporters': Dit doet ons heel veel pijn

Reactie na berichtgeving over 'nepsupporters': "Dit doet ons heel veel pijn"

16-11-2022 14:10
20

De organisatie van het WK in Qatar heeft met klem tegengesproken dat supporters niet supporters, maar ingehuurde acteurs zijn om het WK te promoten en extra glans te geven. De 'nepfans' eisen de afgelopen dagen veel aandacht op.

Social media wordt overspoeld met beelden van voetbalsupporters, maar aan de echtheid wordt getwijfeld. Zo zijn er beelden van 'supporters' uit bijvoorbeeld Brazilië en Engeland en zelfs van de Rode Duivels, maar die zouden gewoon uit Qatar komen en in zijn gezet om het WK een boost te geven.

Dat ontkent de organisatie. 'Talloze journalisten en commentatoren op sociale media hebben zich afgevraagd of dit 'echte' fans zijn', zo klinkt het in de verklaring. 'We verwerpen die beweringen, die zowel teleurstellend als niet verrassend zijn, grondig. Qatar, en de rest van de wereld, bestaat uit een breed scala aan voetbalfans, van wie velen emotionele banden hebben met meerdere landen.'

"Dit is vernederend, er is veel frustratie", zegt een Indiase supporter, Ameen Sharak, tegen het Franse persbureau AFP. Hij is niet blij met het bericht dat er sprake zou zijn van betaalde acteurs. "Dit is nepnieuws en ik wil luid en duidelijk zeggen dat niemand van ons op welke manier dan ook is betaald. Wij zijn diehard Engeland-fans. Vanaf mijn jeugd is David Beckham mijn favoriete speler. We hebben hier ook fans van Wayne Rooney en Michael Owen."

"Dit doet ons veel pijn", zegt Anas, een andere fan. "Mensen realiseren zich niet hoe erg het voetbal leeft in India. We kijken ieder weekend naar de Premier League. Wij komen uit India, maar hebben ons niet geplaatst, dus kiezen mensen een ander land dat ze willen steunen."