De herfstbalans: Gunstige voortekenen nadat Gent Tissoudali-klap traag verwerkte

De herfstbalans: Gunstige voortekenen nadat Gent Tissoudali-klap traag verwerkte

16-11-2022 11:30 Laatste update: 19:31
8

Traditiegetrouw staat de overgang van oud naar nieuw synoniem voor de winterstop in het voetbal, maar anno 2022 spreken we van een herfststop. Door de bijzondere timing van het WK in Qatar krijgen de clubbestuurders uit de Jupiler Pro League een maand de tijd om deel twee van het seizoen voor te bereiden. Welke zaken staan al op punt bij onze topclubs en wat is voor verbetering vatbaar? VoetbalPrimeur.be maakt de herfstbalans op, ditmaal bij KAA Gent.

Positie na de heenronde: 5e plaats met 30 punten
Doelpuntensaldo: 32 voor, 18 tegen
Topschutter(s): Hugo Cuypers (9)
Assistenkoning: Sven Kums (4)
Aantal clean sheets: 6

In een notendop
Het duurde zeker z’n tijdje voor de Gentse motor warm draaide, al vielen er enkele verzachtende omstandigheden in te roepen. Eerst en vooral sloeg het langdurige uitvallen van Tarik Tissoudali een krater van jewelste, zowel in het spelersbestand als in het zelfvertrouwen. Daar herstelden De Buffalo’s maar moeizaam van, mede door het zware (Europese) programma en de bijbehorende blessurelast. Verder schoten ze zichzelf vaak in de voet. Van de vijf competitienederlagen waren er vier met slechts één doelpuntje verschil, daar viel hoe dan ook meer uit te halen.

Met het WK in zicht kreeg Hein Vanhaezebrouck eindelijk regelmaat in de prestaties van zijn manschappen. Plots bleken aanvallers en verdedigers wél efficiënt te kunnen voetballen. Dat lange proces werd afgesloten met een plekje binnen schietafstand van de Champions Play-Off, overwintering in Europa én kwalificatie voor de achtste finales van de Croky Cup. Ondanks enkele woelige maanden moeten de Gentse supporters (soms schoorvoetend) toegeven dat werkelijk alles nog mogelijk is na Nieuwjaar.

Hoogtepunt
2-0-zege tegen aartsrivaal Club Brugge


Dieptepunt
3-4-verlies thuis van Cercle Brugge

Wat loopt er al goed?
Op tactisch vlak kent Vanhaezebrouck dermate de klappen van de zweep dat Gent eigenlijk steeds een te duchten tegenstander vormt. Als de spelers dan ook nog eens naar hun beste vorm toegroeien … De achterhoede, vorig seizoen nog de grote sterkte, straalde de laatste weken weer die onverzettelijkheid van weleer uit. Voor de omschakeling naar voren toe kwam er met revelatie Hong Hyun-seok een onvervalste versterking én noodzakelijke verjonging bij. Datzelfde kan gezegd worden over Cuypers, die zijn overstap van Mechelen moeiteloos verteerd heeft. En dan moet het beste nieuws nog komen, want rond de jaarwisseling zou Tissoudali opnieuw klaar voor de dienst moeten zijn. Zo zijn een bekerfinale of een stunt in de Conference League in één klap weer realistische doelstellingen. En wat met de Jupiler Pro League? In tegenstelling tot dichtste voorgangers Royal Antwerp FC en Club Brugge trekt Gent wél met een aangenaam gevoel de WK-stop in …

Wat moet beter?
De sterren staan gunstig voor La Gantoise, maar eigenlijk was dat (op het noodlot rond Tissoudali na) in de heenronde ook al het geval. Toch liet Vanhaezebroucks elftal al te vaak van haar pluimen. De morrende Ghelamco Arena richtte haar pijlen vooral op de oudere garde. Sven Kums, Michael Ngadeau, aanvoerder Vadis Odjidja … Ze vertoonden niet altijd die gebetenheid om week in week uit tot het gaatje te gaan. De inbreng van jong geweld bleek op dat vlak noodzakelijk om wat drive teweeg te brengen, denk maar aan de geleidelijke ontbolstering van Ibrahim Salah. Voor Vanhaezebrouck wordt het zaak om de balans te behouden in de maanden waarin het erom spant: welgekomen ervaring enerzijds, jeugdig enthousiasme anderzijds. En de komende weken nog eens samenzitten met het bestuur om de plooien glad te strijken na enkele messcherpe uithalen in beide richtingen?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie