De herfstbalans: Sclessin leeft weer op, Amallah-conflict vereist oplossing

De herfstbalans: Sclessin leeft weer op, Amallah-conflict vereist oplossing

15-11-2022 10:00 Laatste update: 19:00
4

Traditiegetrouw staat de overgang van oud naar nieuw synoniem voor de winterstop in het voetbal, maar anno 2022 spreken we van een herfststop. Door de bijzondere timing van het WK in Qatar krijgen de clubbestuurders uit de Jupiler Pro League een maand de tijd om deel twee van het seizoen voor te bereiden. Welke zaken staan al op punt bij onze topclubs en wat is voor verbetering vatbaar? VoetbalPrimeur.be maakt de herfstbalans op, ditmaal bij Standard Luik.

Positie na de heenronde: 7e plaats met 25 punten, maar hoogstwaarschijnlijk wordt dat 6e met 28 punten door de afgelaste partij tegen RSC Anderlecht
Doelpuntensaldo: 24 voor, 22 tegen
Topschutter(s): Selim Amallah, Denis Dragus, Noë Dussenne en Philip Zinckernagel (allemaal 4)
Assistenkoning: Nicolas Raskin (4)
Aantal clean sheets: 7

In een notendop
Na de openingsspeeldagen tipten doemdenkers Standard nog als degradatiekandidaat, maar een fikse tussensprint heeft hen lik op stuk gegeven. Plots bevinden De Rouches zich aan de andere kant van het spectrum: een bijna-zekerheid voor de Europe Play-Off en, wie weet, zelfs kandidaat voor de top-vier. In hun twee meest recente wedstrijden liepen ze wel een lichte kater op. Om écht mee te dingen bovenin, kan Standard zich eigenlijk geen nederlagen tegen pakweg RFC Seraing (0-2) of KAS Eupen (2-0) veroorloven. Hoewel er al veel minder wisselvalligheid in de resultaten zit dan de voorbije jaren, valt daar nog steeds een stap voorwaarts te zetten.

Hoogtepunt
3-0-zege tegen Club Brugge

Dieptepunt
0-2-verlies van Seraing

Wat loopt er al goed?
De naam is nog niet gevallen, maar schoon volk komt altijd wat later. Ronny Deila wordt nu al aanbeden als een halfgod op Sclessin. Niet dat de Noor op tactisch vlak een hooggeleerde aan de voetbaluniversiteit is, maar zijn verdienste ligt hem in het brengen van duidelijkheid, rechtlijnigheid en – vooral – een onverbrijdeld enthousiasme. De passie die Deila wekelijks uitstraalt, heeft zich helemaal overgezet op de spelersgroep én de supporters. Als Standard in haar dagje is, moet iedereen oppassen, zelfs kleppers als Royal Antwerp FC en Club Brugge, zo is gebleken. Dat Sclessin op magische avonden weer davert als vanouds, is ongetwijfeld de grootste winst die de club de laatste tijd geboekt heeft.

Wat moet beter?
Het geloof is er, net als een tactisch plan dat aanslaat en een momentum dat meezit. De hamvraag is of de onderbreking in november en december de temperatuur in Luik niet te zeer zal doen dalen. Als de puzzelstukjes net wat minder in elkaar klikken, lijkt Standard immers niet over de pure klasse te beschikken om het verschil te maken, of toch zeker niet in de voorlinie. Kijk alleen al naar het lage aantal doelpunten van de 'topschutters'. Philip Zinckernagel is zowat de enige met dat tikkeltje extra, zeker sinds de perikelen rond Selim Amallah. Zijn vraagstuk moet hoe dan ook opgelost geraken voor de herstart: ofwel verlengen, ofwel een vervanger aantrekken die een gelijkaardige stempel kan drukken. Met of zonder Amallah, dat scheelt voor Standard een flinke slok op de borrel.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie