De lastige knoop die Veldman heet: kans op opbranding of schaduw van RSCA Futures?

De lastige knoop die Veldman heet: kans op opbranding of schaduw van RSCA Futures?

15-11-2022 08:00
17

De WK-pauzeknop is ingeduwd, althans voor de clubs en een heleboel spelers uit de Jupiler Pro League. Bij RSC Anderlecht staat de komende periode echter in het teken van een diepgaand denkproces. De positie van Robin Veldman is immers allesbepalend voor het vervolg van dit seizoen. Hoofdcoach of beloftecoach, that is the question! VoetbalPrimeur.be overloopt de pro's en contra's.

Het verhaal van Veldman is inmiddels genoegzaam bekend. Na het onafwendbare ontslag van Felice Mazzu legde Anderlecht haar boontjes te week op een coach die wél resultaten haalde met paars-en-wit, weliswaar bij de beloften. De RSCA Futures dingen zelfs mee naar de topplaatsen bij de Challenger Pro League. Een knap staaltje van vakmanschap, aangezien de Brusselse youngsters die puike resultaten koppelen aan hun kenmerkende, technisch verzorgde voetbal. Flink wat pluimen op de hoed van Veldman, met andere woorden.

Voorzitter Wouter Vandenhaute en CEO Peter Verbeke besloten twee vliegen in één klap te slaan. Door de Nederlander aan het roer van de A-ploeg te plaatsen als tussen(?)paus voor Mazzu, kocht het bestuur zowel tijd als goodwill bij de fans. Met slechts enkele (weliswaar cruciale) duels voor de WK-break op het programma, viel de timing behoorlijk mee. Afhankelijk van de geleverde prestaties kon na de heenronde nog bepaald worden of Veldman nog nabije toekomst heeft als eindverantwoordelijke van het hoofdteam. Die analyse dringt zich nu op.

De resultaten spelen Veldman alvast in de kaart. Niet zozeer in de Jupiler Pro League maakte zijn optreden indruk, want met vier op negen staat er een buis op het rapport en bovendien werd in de 0-2-nederlaag tegen KRC Genk duidelijk dat de kloof met de echte top nog bijzonder groot is. In de Conference League en de Croky Cup veroverde Veldman dan weer wél zieltjes. Toegegeven, tot twee maal toe plaatste Anderlecht zich met de hakken over de sloot, maar in profvoetbal spreken resultaten altijd tot de verbeelding, veel meer nog dan bij de beloften.

De geleidelijke aanpak
Aan zelfvertrouwen lijkt het Veldman, niet voor niets een Nederlander natuurlijk, alvast niet te ontbreken. Vanaf zijn eerste interview klonk de interimaris meteen overtuigd: hij zou Anderlecht op z'n minst weer de basisprincipes kunnen aanleren. Tussendoor liet hij het niet na om te benadrukken dat hij het soms anders zag dan voorganger Mazzu. Die flinke portie Hollandse branie zou de spelersgroep van paars-wit, die niet bepaald overloopt van de karakterkopjes, ten goede kunnen komen.

Toch blijft het hinken op twee gedachten. Dat kondigde Vandenhaute overigens zelf al aan op zijn persconferentie bij de aankondiging van het nieuws. Idealiter houdt Anderlecht Veldman nog even uit de schijnwerpers, als succesvolle trainer van de RSCA Futures. In die hoedanigheid was de club immers uitermate tevreden over zijn werk. Is het op de lange termijn dan niet wenselijker om hem daar verder te laten ontwikkelen, zeker nu Neerpede meer dan ooit de toekomst lijkt, in plaats van hem onmiddellijk te verbranden?

Centenkwestie
In feite heeft het Anderlecht-bestuur die vraag al beantwoord: ja, dat is wenselijker! Veldmans impact op de A-kern was nu ook niet van die aard dat daar plots aan getwijfeld hoeft te worden. De (financiële) waan van de dag kan echter roet in het eten gooien. Anderlecht had het al niet breed en moet nu ook nog eens een fikse ontslagvergoeding ophoesten voor de buitengegooide Mazzu. 

Schiet er dan nog wel budget over om een waardige opvolger aan te duiden? Ondanks de huidige dip die de club doormaakt, lijkt het waarschijnlijk dat er nog verschillende kandidaten zijn om Anderlecht weer naar veiligere havens te loodsen. De vraag rijst echter of de clubkas zulke opties wel kan betalen. Het antwoord ligt mogelijk bij Jesper Fredberg, de nieuwe sportief directeur in het Astridpark. Mogelijk schudt hij één of andere Scandinavische buitenkans uit de mouw. Of legt de Deen, zelf jarenlang betrokken in jeugdopleidingen, zijn boontjes toch te week op Veldman? Die vraag zal de Anderlecht-top de volgende dagen behandelen. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s