Minister kondigt verstrengde voetbalwet aan om hooligans aan te pakken

Minister kondigt verstrengde voetbalwet aan om hooligans aan te pakken

14-11-2022 14:11 Laatste update: 14:55
18

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden sprak met de CEO’s van de Pro League na al de supportersongeregeldheden in de Jupiler Pro League. Een verstrengde voetbalwet om hooligans aan te pakken werd aangekondigd.

Minister Verlinden kon haar ogen niet geloven afgelopen voetbalweekend. “Net als vele andere voetbalsupporters was ik afgelopen weekend geschokt toen ik de beelden uit verschillende voetbalstadions zag. Een aantal supporters zet de veiligheid van velen op het spel, en berokkent de voetbalwereld alweer imagoschade. De eerder aangekondigde verstrenging van de voetbalwet is dus hoogst nodig

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is een gezamenlijke aanpak vereist. “De basis van die gezamenlijke aanpak is in mei 2022 gelegd, met het actieplan Samen voor veilig voetbal. Dit plan ontstond uit een samenwerking tussen de politie, de profclubs, de Pro League, de Koninklijke Belgische Voetbalbond en de FOD Binnenlandse Zaken. Nu rollen we dit actieplan verder uit”, citeert Het Nieuwsblad.

Drie elementen komen naar voren in de verstrengde wetgeving. De verantwoordelijkheid voor de clubs. De clubs zullen strenger worden bestraft als er tekortkomingen zijn aan de camerasystemen, dat er onvoldoende voorzorgsmaatregelen zijn getrokken etc.

Ook komen er zwaardere straffen voor ongeregeldheden in verband met fysiek geweld, racisme of xenofobie en het gebruik van pyrotechnisch materiaal. Een stadionverbod kan nu maximaal oplopen tot tien jaar, en niet meer vijf jaar. En als laatste zullen er ook strengere toegangscontroles komen. Niet enkel politiemensen, maar ook stewards en privé-agenten zullen de identiteit van de fans kunnen checken.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie