Na het vertrek van Vanhaezebrouck zoekt Kortrijk al 9 jaar naar de juiste trainer

Na het vertrek van Vanhaezebrouck zoekt Kortrijk al 9 jaar naar de juiste trainer

14-11-2022 13:30 Laatste update: 15-11-2022 08:46
6

KV Kortrijk heeft maandag afscheid genomen van Adnan Custovic. Het bestuur oordeelde dat de Bosniër toch niet de ideale trainer was voor de Kerels. Sinds het vertrek van Hein Vanhaezebrouck bij Kortrijk na het seizoen 2014-2015 is het een komen en gaan van trainers in het Guldensporenstadion. Een combinatie van teleurstellende resultaten en lokgroepen. 

In 2006 stelde KV Kortrijk Vanhaezebrouck aan als nieuwe trainer. Het werd een succesvol huwelijk. In zijn eerste seizoen in het Guldensporenstadion greep Vanhaezebrouck met Kortrijk (nipt) naast promotie naar Eerste Klasse. Een jaar nadien was het wel raak, Kortrijk speelde onder Vanhaezebrouck kampien in Tweede Klasse.

Op het hoogste niveau maakte Vanhaezebrouck indruk en hij hield de Kerels succesvol in Eerste Klasse. KRC Genk was onder de indruk en gunde Vanhaezebrouck zijn eerste kans bij een Belgische topclub. Maar enkele maanden na zijn aanstelling in Limburg kreeg de trainer al in november 2009 zijn ontslag bij Genk. Kortrijk profiteerde en een seizoen later stond Vanhaezebrouck terug voor de groep in West-Vlaanderen.

Vanderhaeghe zorgt voor unicum (maal twee)
In 2014 kon Vanhaezebrouck opnieuw een stap maken. KAA Gent klopte op de deur en de rest is geschiedenis. Met de Buffalo's veroverde de trainer onder meer de Belgische titel en beker. Bij Kortrijk is men sindsdien op zoek naar de 'ideale' trainer voor de club. Heel veel trainers mochten het proberen, maar niemand zong het echt lang uit. Sinds het vertrek van Vanhaezebrouck zijn er slecht twee seizoenen geweest dat een trainer begon aan het seizoen bij Kortijk en het ook afmaakte. Twee keer ging het om Yves Vanderhaeghe.

Vanderhaeghe kwam twee keer langs bij Kortrijk. Na zijn eerste seizoen (2014-2015) trok hij richting KV Oostende. In november 2018 volgde hij Glen De Boeck op. Vanderhaeghe werd uiteindelijk zelf ontslagen op 21 januari 2021. Eerder dat seizoen was het al bekend dat het contract van Vanderhaeghe niet zou worden verlengd. Uiteindelijk maakte het bestuur van Kortrijk wegens 'teleurstellende' resultaten al eerder een einde aan de overeenkomst.

Walem, De Boeck en Anastasiou
Ontslagen worden vanwege 'teleurstellende' resultaten gebeurde bij Kortrijk de afgelopen negen seizoenen regelmatig. Nadat Vanderhaeghe naar Oostende was vertrokken, was Johan Walem de eerste trainer die de eer te beurt viel. Voordien had Walem indruk gemaakt bij de Belgische jeugd, maar bij Kortrijk kon hij slechts 1 keer winnen in 9 duels. Karim Belhocine kreeg daarna zijn eerste kans bij Kortrijk. Al waren op papier Patrick De Wilde en de ondertussen betreurde Bart Van Lancker even de T1.

In het 2017 – 2018 ging het bij Kortrijk ook al snel mis. Voormalig RSC Anderlecht-speler Yannis Anastasiou werd weggeplukt bij Roda JC. Met 6 op 9 begon Kortrijk nog goed aan het seizoen, maar na een 5 op 33 mocht de Griek alweer vertrekken. Kortrijk stond toen voorlaatste in de stand. In november van 2017 kreeg Glen De Boeck de sleutels van het team in handen. Een jaar later werden die alweer afgepakt en bleek het contract 'voor onbepaalde duur' slechts een jaar te duren.

De lokgroep van Standard
Na de tweede doortocht van Vanderhaeghe kende Kortrijk dan weer pech. De club had zijn hoop gevestigd op Luka Elsner, maar toen de lokroep van Standard klonk kon de Sloveen niet snel genoeg in Luik staan. Na Elsner was het weer de beurt aan Karim Belhocine. Die kreeg eerder dit seizoen zijn C4. Na een 4 op 18 was hij in augustus de eerste trainer die seizoen in de Jupiler Pro League mocht gaan. Sinds maandag ligt zijn opvolger Custovic ook al buiten. Een nieuwe zoektocht naar stabiliteit en de ideale kandidaat kan wederom beginnen.