Vijf lessen uit speeldag 17: Genk met vlag en wimpel, bezinning bij Pro League

Vijf lessen uit speeldag 17: Genk met vlag en wimpel, bezinning bij Pro League

14-11-2022 20:00 Laatste update: 20:00
3

De heenronde van de Jupiler Pro League zit erop! Binnen minder dan een week vlagt het WK in Qatar zich op gang, maar tussendoor heeft VoetbalPrimeur.be nog één analyse van ons vaderlandse voetbal in petto. Vijf lessen om te onthouden uit speeldag 17 en mee te nemen naar deel twee.

Met vlag en wimpel
Geen ene ziel die het in twijfel trekt: KRC Genk is dé ploeg van de heenronde. Zelden oogden cijfers zo indrukwekkend. Met 46 op 51 en een slotreeks van tien opeenvolgende overwinningen zetten Wouter Vrancken en co historische prestaties neer. Ook de klip op het veld van RSC Anderlecht werd moeiteloos gerond. Stilaan is de tijd gekomen om uit de schaduwen te treden en uit volle borst te schreeuwen: wij gaan voor de titel!  

Strijd heropend
In het (verre) zog van de Genkse leider klitte alles weer wat verder samen. Club Brugge en Royal Antwerp FC deelden in hun topper de punten, wat niet alleen in Limburg met de glimlach aanschouwd werd, maar ook bij de achtervolgers. Terwijl enkele weken geleden al hier en daar klonk dat de top-vier vast lag, bevinden KAA Gent (30 punten), Standard Luik (straks 28) en zelfs KVC Westerlo (26) zich plots weer binnen schietafstand van het nummer vier uit Brugge (33). Scherp uit de WK-break komen is voor al deze clubs absoluut aangewezen. 

It's raining goals, hallelujah!
Stonden de tactische sterren gunstig, zaten de verdedigers al met vakantie in hun hoofd of was het simpelweg toeval? In ieder geval werd het een weekend doorspekt met doelpunten, het meest productieve sinds het jaar 2000 zelfs! Onder meer Gent, OH Leuven en Westerlo haalden de sloophamer boven. Hét kijkstuk van speeldag 17 vond echter plaats aan de Gaverbeek. In een kelderkraker met alles erop en eraan troffen SV Zulte Waregem en KAS Eupen elk vijf keer raak. In minuut 89 werd Mbaye Leye nog bedolven onder zijn spelers, een kleine vijf minuten later viel de wereld alsnog op de Waregemse hoofden. (Degradatie)voetbal op z'n schoonst.

Custo-bis?
Met de eerdere onstlaggolf in het achterhoofd is het eigenlijk gewoon wachten tot één van de clubs in nood een tweede keer ingrijpt. KV Kortrijk lijkt die twijfelachtige eer te beurt te zullen vallen. De nederlaag tegen Gent vertoonde alle symptomen van een doodzieke ploeg: een vroege rode kaart, nauwelijks gevaar gesticht, vier doelpunten om de oren en enkele twijfelachtige ingrepen van de trainer. En dus is Custovic na tweeënhalve maand alweer onderwerp van discussie. Krijgt straks een derde trainer de taak om KVK aan het behoud te helpen?

Bezinningsperiode
Niet enkel in Kortrijk en enkele andere JPL-steden dringt beraad zich op, ook de Pro League heeft werk voor de boeg. Afgelopen weekend stond immers opnieuw bol van de supportersincidenten, helaas, zelfs in de lagere klassen. Het is duidelijk dat strengere maatregelen zich opdringen. Zwaardere straffen? Meer camerabeveiliging? Gezichtsherkenning? Een vraagstuk dat Lorin Parys en zijn bondgenoten de komende weken moeten oplossen, in de hoop dat er tegen januari een keurig plan van aanpak op tafel ligt!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie