Hoe Mechele niet naar het WK mag, maar toch in 'CL-Team van de Groepsfase' blinkt

Hoe Mechele niet naar het WK mag, maar toch in 'CL-Team van de Groepsfase' blinkt

10-11-2022 17:20 Laatste update: 11-11-2022 21:33
51

Met Simon Mignolet en Hans Vanaken gaan twee spelers van Club Brugge mee met België naar het WK in Qatar. Brandon Mechele haalde de selectie van Roberto Martinez niet. Onbegrijpelijk vinden heel wat mensen. Zij wijzen onder meer op het feit dat Mechele toch werd opgenomen in het Team van de Groepsfase van de Champions League. Maar hoe zit dat juist met dat team? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Om te beginnen willen we Mechele complimenten geven voor zijn prestaties van de afgelopen weken tijdens de groepsfase van de Champions League. Mede door zijn werk hield Club Brugge 5 keer de 0 en wist Blauw-Zwart zich te plaatsen voor de volgende ronde van het Kampioenenbal. Lof is dus op zijn plaats. 

Afgelopen dinsdag pakte de UEFA uit met het 'Team van de Groepsfase'. Daarbij zagen heel wat mensen iets over het hoofd. Het team werd niet samengesteld door een jury. Of bijvoorbeeld door het gemiddelde te nemen van de quoteringen na de matchen van de groepsfase. Nee, het ging specifiek over het Fantasy Football Team of the Group Stage. Een soort 'Gouden 11'-spel van de UEFA.

Hoe werkt het spel?
Voor de start van de groepsfase kregen mensen een budget van 105 miljoen euro. Daarmee moesten ze 15 spelers kiezen, die voor hun punten konden scoren doorheen de groepsfase. Zo kostte bijvoorbeeld Thibaut Courtois 5,9 miljoen euro en Kevin De Bruyne 10,5 miljoen euro. De duurste speler van Club Brugge was Hans Vanaken met een prijskaartje in het spel van 7 miljoen euro. Wie Mechele wilde, moest daarvoor 4,5 miljoen euro van zijn budget vrijmaken.

Hoe konden de spelers punten scoren? Dat was mogelijk op heel wat manieren. Bijvoorbeeld kwam een speler 60 minuten in actie, dan kreeg hij 1 punt. Een doelpunt leverde een verdediger 6 punten op. Terwijl een aanvaller slechts 4 punten kreeg voor een goal. Maar een doelpunt van buiten de 16 leverde dan weer 1 extra punt op. Een doelman of een verdediger kon per clean sheet 4 punten verzamelen. Gele en rode kaarten leverden strafpunten op. Ook tegendoelpunten waren voor doelmannen en verdedigers nefast voor de feestvreugde. Hier kun je alle manier van punten scoren en verliezen nalezen.

Grimaldo klopt Mechele nipt
In het spel was er slechts 1 verdediger, die meer punten pakte dan Mechele, Alejandro Grimaldo. Opvallend genoeg had de verdediger van Benfica zijn totaal van 47 punten niet te danken aan het secuur verdedigen. Grimaldo pakte immers slechts 1 clean sheet in de groepsfase. De Spanjaard was de primus van de klas mede door zijn 2 doelpunten van buiten de 16. Door zijn goals bleef Grimaldo nipt Mechele voor. De 29-jarige verdediger van Blauw-Zwart pakte in totaal tijdens de groepsfase 44 punten, een erg knappe prestatie. Het hoge aantal punten van Mechele komt wel door het verdedigende compartiment van Club Brugge. In de groepsfase hielden Mechele en co immers 5 keer de 0. Zijn plaats in het team is dus zeker niet gestolen.

Waarom geen Mignolet in het team?
Mechele was de enige speler van Club Brugge in het Fantasy Football Team of the Group Stage. Hoe kan dat dan? Waarom staat bijvoorbeeld Simon Mignolet niet tussen de palen? Hij hield toch immers 5 keer de 0. Wel Mignolet (39 punten) legde het af van Diogo Costa (48 punten). De doelman van FC Porto hield in totaal 3 keer de 0, maar was ook goed voor 1 assist tegen Bayer Leverkusen. Ook stopte hij 3 strafschoppen. Noa Lang (Club Brugge), Kerem Demirbay (Bayer Leverkusen) en Patrick Schick (Leverkusen) faalden vanaf 11 meter. Had 1 van de 3 spelers gescoord? Dan had Mignolet ook in Fantasy Football Team of the Group Stage kunnen staan.

Besluit
Het Fantasy Football Team of the Group Stage zegt dus deels iets over de prestaties van een speler, maar niet alles. Zo heeft iemand als Mechele in het spel meer aan de clean sheets van Club Brugge gehad in vergelijking met Mignolet. Terwijl Mechele dan weer niet als beste verdediger uit de bus kwam, omdat een andere verdediger meer scoorde.