Bij Cercle ben ik completer geworden, reden waarom de bondscoach mij meeneemt

"Bij Cercle ben ik completer geworden, reden waarom de bondscoach mij meeneemt"

09-11-2022 16:32
4

De Jupiler Pro League is de laatste jaren overspoeld door een tsunami aan Japanse voetballers. Cercle Brugge vond dat het niet kon achterblijven, dus haalde het deze zomer Ayase Ueda in huis. Na een lastige start komt de scherpschutter er tegenwoordig helemaal door. Met een ticket voor het WK als beloning!

Hoewel Ueda in zijn thuisland te boek staat als een ware doelpuntenmachine, werden hier en daar wenkbrauwen gefronst bij zijn overstap naar Cercle. De spits spreekt bijvoorbeeld nauwelijks Engels. "Ik had er eerlijk gezegd zelf mijn twijfels over", is Ueda eerlijk in gesprek met Het Nieuwsblad. Zoals voor vele buitenlanders was een aanpassingsperiode vereist. "De intensiteit in de Belgische competitie ligt ontzettend hoog en je traint ook in functie daarvan."

Daardoor miste Ueda in zijn eerste wedstrijden de frisheid om ook voor doel een koele kikker te blijven. Geleidelijk aan is dat gebeterd. Afgelopen weekend was hij al goed voor zijn zesde competitiegoal. Met het hoofd, zowaar. "Koppen is geen specialiteit van mij, maar de voorzetten zijn hier top en dan is het natuurlijk makkelijker om er iets goeds mee te doen."

Na Nieuwjaar wil Ueda verder knallen met Cercle, maar in tussentijd wacht een nog groter avontuur: het WK in Qatar. Sinds maandag weet de Japanner dat hij zijn land mag vertegenwoordigen. Speelminuten behoren zeker tot de mogelijkheden. "Ik heb er alvast veel vertrouwen in, want hier in België en bij Cercle ben ik echt wel een completere, zeg maar betere spits geworden. Vooral qua kracht sta ik nu veel verder en misschien is dat ook wel de reden waarom de bondscoach mij meeneemt." Japan kijkt straks Costa Rica, Duitsland en Spanje in de ogen, best een lastige loting, beseft Ueda zelf ook.